Informatie en advies over airconditioning
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De airco in je auto heeft een tijdje stil gelegen, aangezien de mooie zonnige dagen van 2021 op zich hebben laten wachten. Nu is het eindelijk zover. De zon schijnt en de airco in je auto mag weer eens aan. Nu je airco overuurtjes zal moeten draaien, kun je wel eens geconfronteerd worden met een muffe nare geur in je auto afkomstig van je verkoelende vriend. Zo rijd je nog niet prettig. Hoe kun je die nare geuren voorkomen?

De oorzaak van de vieze lucht

De stank die je wel eens ruikt in je auto is afkomstig van je airco. De stank wordt namelijk veroorzaakt door bacteriegroei op het raster van de verdamper in je airco. De airco haalt vocht uit de lucht en hierna loopt dit vocht langs de verdamper op zijn weg naar buiten. Op de verdamper is het daarom koel, donker en vochtig en vormt de ideale plek voor schimmels, stof en bacteriën. Wanneer je de airco aanzet, verspreiden de schimmels een muffe geur die je in je auto waarneemt.

Kun je die nare geur voorkomen?

Er zijn een paar simpele trucs uit te voeren, waarmee je de geur kunt tegengaan. Een truc is om vijf tot tien minuten, voordat je jouw bestemming bereikt, de airco al uit te zetten. De verdamper droogt dan door de wind veroorzaakt door het rijden en hierdoor verdwijnt de condens uit je aircosysteem. Ook kun je een schuimreiniging toepassen, die het probleem meteen bij de bron aanpakt. Dit middel wordt direct op de verdamper toegepast. Het schuim komt niet door het raster van de verdamper heen door zijn dikte, maar verspreidt zijn frisse geur bij aanzetten van de airco. Dit is echter maar een kortstondige oplossing. Want is het schuim weg, zal de frisheid weer plaatsmaken voor de muffe lucht. Een oplossing die wel langer helpt is je airco behandelen met een reinigingsmiddel op basis van vloeistof, zoals Airco Well. De vloeistof wordt direct op de verdamper toegepast en door de dunne vloeistof die middels hoge druk op de verdamper wordt toegepast, verdwijnt al het vuil van je airco en de aanhechting.

De geur blijft aanhouden

Het kan zijn dat de muffe geur in je auto blijft aanhouden. Dit is niet goed voor je gezondheid, dus dan zul je even langs je garage moeten rijden. Een garage kan een verdamperreiniging uitvoeren, waarna je auto weer lekker ruikt. Het is aan te raden om deze reiniging minimaal een keer per jaar te laten uitvoeren.

Moet je de airco blijven onderhouden?

De airco van een auto heeft regelmatig onderhoud nodig. Als je pas een nieuwe wagen hebt niet meteen, maar een airco verliest doorgaans jaarlijks circa tien procent van zijn koudemiddel. Deze moet worden bijgevuld om een verminderde werking van je airco tegen te gaan. Het koudemiddel zorgt er namelijk ook voor dat de olie, waarmee de compressor gesmeerd blijft, vervoerd wordt. Bij de jaarlijkse airco check in de garage wordt het koudemiddel bijgevuld en wordt je airco op andere mankementen gecontroleerd. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of er ook geen rottende bladeren in de luchtinlaat zich bevinden of dat de aandrijfriem nog intact is of dat slangen nog onbeschadigd zijn.

Geur veroorzaakt door lek?

Het kan wel eens zo zijn dat er door opspattende steentjes een gat geslagen wordt in de condensor, waarmee de airco verbonden is. De condensor zit namelijk voorin de auto achter de grille, waardoor opspattende steentjes wel eens voor een lek kunnen zorgen. In dit geval zal je airco ruiken naar uitlaatgassen. Bij een lek moet je contact opnemen met een garage of installatiebedrijf. Dit kun je niet zelf verhelpen.

Je ruikt brand

Wanneer je de airco in je auto hebt aan staan en je ruikt brand, dan is dit waarschijnlijk ook het geval. Doordat de airco bij je motorblok ligt wordt een brandingsgeur verspreid, wanneer er iets met je motorblok is of met de bedrading of andere mechanische problemen. Wanneer je brand ruikt, dien je de airco meteen uit te zetten. Plan zo snel mogelijk een onderhoudsbeurt in bij je garage om het probleem te laten onderzoeken. Ruik je meer een geur van buskruit, dan heb je waarschijnlijk te maken met een kortsluiting in de ventilatiemotor of in de printplaat.

Rotte eieren

Wanneer je de airco aanzet en er wordt een onaangename rotte eierengeur door je auto verspreid, dan is de oorzaak vaak een dood dier onder je motorkap. Knaagdieren en vogels zoeken vaak in een luchtkanaal van je auto beschutting in koude maanden, sterven hier dan en ontbinden in je luchtkanaal. Ruik je deze geur moet je bij een garage je leidingen laten reinigen, zodat de resten en de vieze geur professioneel aangepakt worden. De rottingsgeur kan ook veroorzaakt worden, doordat plastic onderdelen smelten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Beste mobiele airco voor in huis

Wat zijn de beste mobiele airco’s? Ontdek het in dit artikel! Beste

7x Tips airco kopen

Het aanschaffen van een nieuwe airco heeft meer voeten in de aarde

Top 5 mobiele split airco 2021

Mobiele split airco’s zijn zeldzaam in Nederland en België, maar kunnen een