Informatie en advies over airconditioning
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
airco 12.000 BTU

Vast vs mobiel aircoDe steeds warmer wordende zomers doen veel mensen ertoe overgaan dat ze een airco installatie laten aansluiten in hun huis. Airco’s bieden de nodige voordelen. Zo ben je altijd verzekerd van een koel huis in de zomermaanden, en je kan een airco in de wintermaanden zelfs gebruiken als verwarming wanneer je deze in de reverse stand zet. Het spreekt voor zich dat je goed gaat oriënteren voordat je een airco voor in je huis aanschaft. Het is immers een keuze die je weloverwogen wil maken. Daarnaast is het nogal een prijzige aanschaf waar je later geen spijt van wil hebben. Niks is immers zo vervelend als weggegooid geld.

*Tip:

→ Airco nodig? Vergelijk eerst diverse lokale aircospecialisten.

Wat voor type airco koop je

Als je een airco gaat kopen krijg je te maken met een aantal verschillende soorten airco’s. Er zijn twee types te onderscheiden; het vaste model airco en de mobiele airco. Dit is de eerste keuze die gemaakt moet worden. Het is de belangrijkste keuze bij de aanschaf van een airco dus we zullen er hier extra aandacht aan besteden. Een vaste airco is een systeem wat je aan je muur kan bevestigen of wat je in je plafond kan verwerken. In beide gevallen is er sprake van een unit waar één of meerdere slangen aan verbonden zitten. Een slang die er zeker aan zit is diegene die de warme lucht afvoert die bij het genereren van koele lucht vrijkomt. Deze warme lucht wordt namelijk uit je woning geblazen. Het is van belang dat de slang die de warme lucht afvoert dan ook buiten je huis eindigt. Vaak wordt hiervoor een gat in je muur gemaakt waar een rooster voor komt te zitten.
De andere slang die aan een vaste airco zit komt bij een plafondsysteem uit bij één of meerdere roosters in je plafond. Door die roosters wordt de koele lucht uit je airco je woonruimte in geblazen. Dit systeem zit echter volledig verwerkt in je plafond en achter platen waardoor je er niks van ziet. Een mobiele airco is een heel ander systeem. Dit is een kast die dezelfde functie heeft als een vaste airco maar die daarnaast verplaatsbaar is. Het is een redelijk groot apparaat wat gebruik maakt van één slang die de warme lucht naar buiten blaast terwijl de koele lucht wordt gegenereerd. Een mobiele airco onderscheidt zich verder van een vaste airco doordat het een apparaat is wat niet aan de muur of in het plafond bevestigd wordt. Het is een behoorlijk apparaat dat vaak op wielen staat. Wanneer je een mobiele airco niet nodig hebt kan je deze wegrijden naar een plek waar hij niet in de weg staat.
Een mobiele airco heeft namelijk nogal de neiging om in de weg te staan. Hij moet zijn koele lucht immers goed kunnen afgeven in jouw woning en daarbij is de juiste positie essentieel. Een mobiele airco heeft op de foto’s van een fabrikant doorgaans geen slang verbonden waardoor de indruk wordt gewekt dat deze ook niet nodig is. Wie wel eens met zijn hand achter en koelkast heeft gevoeld ( dat apparaat werkt volgens hetzelfde principe als een airco) weet echter dat een airco behoorlijk wat warmte afgeeft.

Die warmte moet ook via een slang worden afgevoerd en deze slang moet worden geïnstalleerd op een plek waar een goede afvoer mogelijk is. Je mag dan bijvoorbeeld denken aan een gat in de muur, net zoals bij een vaste airco.

Het verschil in vermogen

Een ander verschil tussen de mobiele airco en de vaste airco is het vermogen. Een mobiele airco heeft doorgaans een lichter vermogen van 1,5 kW. Hierdoor is een mobiele airco alleen geschikt voor kleinere ruimtes of voor ruimtes die niet zo heet worden in de zomermaanden. Het comfort van een mobiele airco is ook aanmerkelijk minder dan dat van een vaste airco. Een vaste airco heeft doorgaans een hoger vermogen waardoor deze geschikt is om ruimtes tot 240 kubieke meter te koelen. Voor een dergelijke ruimte mag je rekenen op een vermogen tussen 5,0 en 7,5 kW. Dit zijn zaken die een mobiele airco je niet kan leveren.

Waarom zou je een mobiele airco kopen

De belangrijkste reden waarom mensen overgaan tot de aanschaf van een mobiele airco is de prijs. Een goedkope mobiele airco kost 375 euro. Voor dit geld krijg je een airco met een vermogen van 1,0 kW en een niet geruisloze motor. Dat wil zeggen dat een mobiele airco altijd wel aanwezig is op het gebied  van geluidsproductie.

Een mobiele airco moet nog wel worden aangesloten. Voor deze werkzaamheden mag je rekenen op een bedrag van gemiddeld 150 euro. Hiervoor wordt er een gat in je muur voor de airco slang gemaakt en de mobiele airco wordt aangesloten. Al met al is deze low budget oplossing heel geliefd.

Praktische bespaartips

  • Vraag offertes op

Offertes opvragen

De snelste manier van besparen op de aanschaf van een airco is het opvragen van offertes. Met één muisklik op onderstaande button vraag je vrijblijvend meerdere offertes op waar jij je voordeel mee kan doen. Dat voordeel kan oplopen tot wel 40 procent.

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

airco inclusief montage

Steeds meer mensen in Nederland hebben een airco voor warme zomerdagen

De laatste jaren is het duidelijk geworden dat het in Nederland steeds

Alles wat je moet weten over de kosten van een airco

De zomer is weer op handen en we hebben afgelopen zomers gemerkt

Top 5 mobiele split airco 2021

Mobiele split airco’s zijn zeldzaam in Nederland en België, maar kunnen een