Informatie en advies over airconditioning
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een airco is iets wat steeds meer mensen in hun woning zullen plaatsen. Door de vaak lange en snikhete zomers kun je dikwijls moeilijk vertoeven in huis zonder een airconditioningssysteem. Ventilators krijgen de hitte niet verwerkt en je ramen en deuren tegen elkaar openzetten, helpt op een gegeven moment ook niet meer. Slapeloze nachten zijn het gevolg, maar dat hoeft niet meer zo te zijn, wanneer je ook aan de airco mania meedoet.

De voordelen van een airconditioningssysteem in huis

Het hebben van een airco in huis brengt vele voordelen met zich mee. Door de hitte van de zomer kunnen mensen onwel worden en zelfs overlijden. Een airco houdt de temperatuur in huis aangenaam, waardoor je je hier altijd kunt terugtrekken en verstoppen voor de hitte. Je hebt airco’s die je vast in huis plaatst en deze kunnen uit meerdere losse units bestaan, waardoor je iedere ruimte in huis van een aangename temperatuur kunt voorzien. Vaste wandairco’s hebben als bijkomend voordeel dat ze tevens de ruimte kunnen verwarmen in koelere periodes. Airco’s zijn namelijk eigenlijk gewone lucht/lucht warmtepompen. Als je je ruimte verwarmt middels een airco kost dit je alleen stroom, wat aanzienlijk goedkoper is dan het stoken van aardgas. Verder zijn airco’s:

  • Efficiënt
  • Duurzaam
  • Te bedienen met een app op je smartphone

De nadelen van airco’s

Een nadeel van airco’s is dat je ze goed moet onderhouden om te voorkomen dat vieze lucht je ruimte in geblazen wordt. Niet reinigen leidt namelijk tot vorming van bacteriën en schimmels op de filter, wat nadelig is voor de luchtkwaliteit. Regelmatig controleren van de filters voorkomt dit. Een tweede nadeel is dat je ook onwel kan worden van de grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. Die overgang is voor je lichaam te groot om fatsoenlijk te kunnen afhandelen. Een derde nadeel zijn de fysieke klachten, zoals pijnlijke nekken en ledematen en verkoudheden, die je kunt oplopen in nabijheid van een airco.

Hoe ontstaan pijnlijke ledematen?

Je zult merken dat een kort bezoek aan de supermarkt meestal geen pijnlijke spieren oplevert, maar wel als je langdurig met een airco in aanraking bent geweest. De koude luchtstroom veroorzaakt pijnklachten, wanneer deze langdurig op je nek of spieren gericht is. Doordat je vaak in een dergelijke situatie lang stil zit in dezelfde houding, krijg je continu die koude op je spieren. Spieren trekken zich in koude samen, wat uiteindelijk de pijn- en stijfheidsklachten veroorzaakt.

Hoe kunnen de pijnklachten voorkomen worden?

In je eigen huis heb je zelf in vloed op hoe hoog je de temperatuur van de airco in stelt. Zet die bij last van je nek op een niet te lage temperatuur. Zorg er tevens voor dat de koude luchtstroom die je voelt, niet precies op je gericht is maar langs je heen gaat. Op de slaapkamer is het ook het beste om de airco niet op een al te lage temperatuur te zetten en een timer te zetten, zodat deze uitspringt wanneer de gewenste temperatuur gehaald is. Op je werk of in een restaurant kun je zelf de temperatuur niet bepalen. Zorg er op deze plaatsen voor dat je niet direct voor, naast of onder de airco zit en draag bedekkende kleding, zoals een sjaaltje om de nek of een truitje met kraag om je spieren te beschermen.

Hoe kom je van de pijnklachten af?

Over het algemeen verdwijnen pijnklachten in spieren binnen enkele dagen vanzelf. Denk hierbij maar aan spierpijn. Binnen drie dagen is dit weggetrokken. Je kunt wel de klachten ietwat verlichten. Stretchen van de spieren helpt. Bovendien doet warmte goed. Neem een warme douche of smeer een speciale zalf voor je spieren op je zere spieren. Ook een infraroodlamp kan pijn verlichten.

Airco verkoudheid

In een door een airco gekoelde omgeving ervaren veel mensen ook verkoudheidsklachten. Het is echter niet bewezen dat een airco de oorzaak is van deze verkoudheden. Droge, koude lucht kan echter een irriterend effect hebben op onze slijmvliezen. Ook kan de afkoeling van het lichaam ervoor zorgen dat er een verminderde doorbloeding van neus- en keelholte ontstaat, wat leidt tot een verminderde werking van ons afweersysteem. Het verkoudheidsvirus zou zich zo gemakkelijk kunnen multipliceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Beste mobiele airco voor in huis

Wat zijn de beste mobiele airco’s? Ontdek het in dit artikel! Beste

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten

Wanneer je een airconditioner aan wilt schaffen, dan wil je natuurlijk dat

airco inclusief montage

Steeds meer mensen in Nederland hebben een airco voor warme zomerdagen

De laatste jaren is het duidelijk geworden dat het in Nederland steeds