Informatie en advies over airconditioning
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De zomer is weer op handen en we hebben afgelopen zomers gemerkt dat deze in Nederland steeds warmer worden. Langdurige hittegolven zijn ons niet onbekend en extreme temperaturen boven de veertig graden hebben we ook reeds aangetikt. Zelfs de ramen en deuren dichthouden is niet meer genoeg om het in je woning aangenaam koel te houden. Alleen een airconditioning kan je hier een antwoord bieden. Aangezien de airco’s in de zomer moeilijk leverbaar zijn door de enorme vraag hiernaar, is het raadzaam om op tijd je airco aan te schaffen.

Hoe is de prijs van een airco opgebouwd?

De belangrijkste kostenpost bij het kopen van een airco zijn de materiaalkosten. Een airconditioningssysteem varieert ontzettend in prijs. Je hebt modellen van tweehonderd euro, maar je kunt ook gemakkelijk zevenhonderd euro kwijt zijn voor een airco. Als je er zelf niet uit komt, is het raadzaam om voor je aankoop advies in te vragen bij een lokale aircospecialist. De rest van de prijs bestaat uit voorrijkosten en arbeidskosten, wanneer je een specialist inhuurt om je airco te installeren. Tien procent wordt nog gevormd door extra opties.

Factoren die de prijs bepalen

Wat je uiteindelijk betaalt voor je airconditioning is mede afhankelijk van in welke ruimte je de airco wil plaatsen. Is het voor je woonkamer, die over het algemeen groter is dan bijvoorbeeld je slaapkamer? Het bereik van je airco, dus welk oppervlak hij kan verkoelen, draagt bij aan welk prijskaartje aan de airco vastzit. Een airco die tot wel 170 kubieke meter kan verkoelen, is dientengevolge duurder dan ene die slechts een bereik heeft van 70 kubieke meter. Ook het type airco dat je wil hebben, bepaalt je prijs. Je hebt split airco’s, multisplit airco’s, airco’s zonder buitenunit en mobiele airco’s. Tabel 1 laat je de prijs van deze populaire soorten zien.

Tabel 1. Gemiddelde prijs voor de verschillende airco soorten

Airco typeGemiddelde prijs inclusief installatie, btw en voorrijkosten
Split€1600 – €3250
Multisplit€3000 – €5550
Zonder buitenunit€1300 – €2150
Mobiel€300 – €1300

De split airco

Een split airco kun je het beste vergelijken met een koelkast, want beide werken met een koelvloeistof. Dit warmtepompsysteem onttrekt warmte uit de binnenruimte middels de binnen unit en geeft die via de buitenunit af aan de buitenlucht. Voordelen van een split airco zijn dat deze vrij compact zijn, de meeste onderdelen zitten in de buitenunit en zullen je interieur dus niet verstoren, en de split airco’s maken weinig lawaai. Het nadeel is dat je deze moet laten installeren, dus je betaalt installatiekosten. Daarnaast moet je wel buiten ruimte hebben om de buitenunit aan te brengen.

De multisplit airco

Een multisplit airco werkt in principe hetzelfde als de split airco. Warmte wordt uit de binnenruimtes onttrokken door de binnen units en afgegeven aan de buitenlucht via de buitenunit. Zoals de naam doet vermoeden heeft een multisplit airco alleen meerdere binnenunits. Met de multisplit kun je wel twee tot vijf ruimtes verkoelen. Een bijkomend voordeel is dat een multisplit airco ook kan verwarmen en daardoor vaak gebruikt wordt als vervanger van cv-verwarming op gas. Ook de multisplit airco werkt heel zacht, waardoor je er geen last van hebt. Een nadeel is dat je ruimte nodig hebt om de buitenunit te plaatsen en dat je de multisplit moet laten installeren door een aircospecialist.

De airco zonder buitenunit

Een airco zonder buitenunit bestaat uit slechts een binnen unit, die je niet kunt verplaatsen. Bij een dergelijke monoblock airco gebeurt het proces van warmte verkoelen in het binnendeel van de airco. Het is de ideale airco, wanneer je geen buitenruimte hebt, zoals in een appartement of flat. Een airco zonder buitenunit moet aangesloten worden op je luchtkanaal, anders kan die de warmte niet afvoeren. Daarom is een professionele installatie nodig.

De mobiele airco

Een mobiele airco is een airconditioningssysteem met alleen een binnen unit met daaraan een korte afvoerslag. Net als bij de monoblock gebeurt de koeling van je huis in het binnendeel van de airco en wordt de warmte afgevoerd via de afvoerslang. Het grote voordeel van de mobiele airco is dat je de unit kunt verplaatsen naar waar je hem nodig hebt. Zit je ‘s avonds op de bank televisie te kijken, dan zet je hem in de woonkamer. Ga je dan naar bed rol je hem achter je aan de slaapkamer in. Het nadeel is wel dat de slang de mogelijkheid moet hebben om de warmte af te voeren naar buiten toe, dus je moet een minimale lengte hebben om de slang naar buiten te leiden. Daarbij heeft een mobiele airco minder vermogen dan een ingebouwde airco.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Houd het koel deze zomer: de aircoprijzen anno 2021

Iedere zomer merk je dat het warmer begint te worden. Ieder jaar

Alles wat je moet weten over de kosten van een airco

De zomer is weer op handen en we hebben afgelopen zomers gemerkt

Top 5 mobiele split airco 2021

Mobiele split airco’s zijn zeldzaam in Nederland en België, maar kunnen een