Informatie en advies over airconditioning
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Gezondheid en aircoVandaag de dag zijn de gevolgen van klimaatverandering steeds heftiger merkbaar. De winters worden strengere en de zomers hebben met minimaal één tot twee hittegolven per jaar te maken. Ons lichaam is helemaal niet gebouwd op zoveel warmte. Ons leefritme wat een zwaartepunt op het midden van de dag heeft is ook niet echt berekend op een hittegolf. Ons huis is toch wel het belangrijkste issue wanneer het kwik langere periode boven de 27 graden uit komt. Een doorzonwoning heeft dusdanig grote ramen dat warmte gelijk je huis binnen komt en maar moeizaam meer vertrekt. Al met al zal je aanpassingen moeten treffen wil je door kunnen gaan met je leven tijdens een hittegolf of een algemeen warme zomer.

*Tip:

→ Airco nodig? Vergelijk eerst diverse lokale aircospecialisten.

Is een airco de oplossing bij hitte

Als het buiten zodanig warm wordt dat er wordt gesproken van een hittegolf komt de regering met een hitteprotocol. Hierin worden leefregels gegeven die je moet aanhouden voor een koel binnenshuis klimaat. Eén van die zaken is het feit dat je de gordijnen van je huis moet sluiten en ramen en deuren gesloten moet houden. Dit is niet voor iedereen even gemakkelijk. Sommige huizen zijn zodanig op het zuiden gebouwd dat hun huis wel op een sauna lijkt als het eenmaal zomer is. Daarnaast is het zo dat er vaak kinderen aanwezig zijn in een gezin die niet standaard de deur achter zich dicht trekken. Ook de aanmaak van vitamine D in je lichaam vermindert in de zomer wanneer je in een verduisterd huis woont. Het is om die redenen dat mensen overgaan tot de aanschaf van een airco om in een gekoeld huis te kunnen wonen. Rondom de aanschaf van een airco gaan nogal wat verhalen de rondte. Eén van de zaken die regelmatig ter sprake komt is het feit dat het hebben van een airco niet goed zou zijn voor je gezondheid.
Feit is dat een airco zo veilig en zo goed is voor je gezondheid is als jij zelf wil. De mate van onderhoud bij een airco bevordert de mate waarin een airco goed kan functioneren en op die manier voor een koel leefklimaat kan zorgen. Een airco heeft namelijk een aantal onderdelen die ervoor zorgen dat de airco goed kan functioneren. Eén van die onderdelen die van vitaal belang is, is het filter. Een filter zorgt ervoor dat de warme lucht in je airco die naar binnen wordt gezogen wordt gereinigd waardoor er schone lucht wordt uitgeblazen. Dat filter zal echter in de loop der tijd vervuild raken met bacillen en bacteriën die zich in de lucht in jouw huis bevinden en zich vastzetten op het filter. Bacillen en bacteriën hebben de eigenschap dat je ze niet kan zien of ruiken.

Een filter schoonhouden is in principe iets wat je zelf kan doen. De roosters schoonmaken van je airco installatie is eveneens iets wat je zelf prima kan uitvoeren.

Een vast onderdeel van de routine van een airco bezitter is echter wel dat je airco ook jaarlijks wordt onderhouden. Hierbij wordt ook specifiek aandacht besteed aan het filter. Op het moment dat jouw filter niet meer goed schoon te maken is zal het dan ook worden vervangen.

Een monteur voor het onderhoud van je airco

Voor deze onderhoudsbeurten zal je gebruik moeten maken van de diensten van een gecertificeerde airco monteur. Er is in dat geval een aantal keuzes die je kan maken.

  • Een onderhoudscontract. Veel mensen sluiten bij de aanschaf van hun airco een onderhoudscontract af. Hierbij is het zo dat er ieder jaar op een moment wat het onderhoudsbedrijf inplant een monteur langskomt en om het jaar een grote en een kleine onderhoudsbeurt uitvoert. Voor zo’n onderhoudscontract zal je tussen de 100 en 150 euro kwijt zijn.
  • Een onderhoud op afroep. Een andere manier om je onderhoud te laten uitvoeren is op afroep. Hierbij schakel je zelf een monteur in die jouw airco op bepaalde momenten komt onderhouden. Je zal zelf in de gaten moeten houden of er een kleine of een grote beurt moet worden uitgevoerd. Een kleine beurt zal gemiddeld 155 euro kosten. Een grote beurt zal tussen de 150 en 225 euro kosten. Bij een grote beurt wordt standaard het reservoir gevuld en je airco wordt gevacumeerd.

Praktische bespaartips

  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

De snelste manier om te besparen op het onderhoud van je airco is door offertes op te vragen. Dit doe je door het klikken op onderstaande button. Met één muisklik vraag je vrijblijvend meerdere offertes op waar jij je voordeel mee kan doen. Dat voordeel kan oplopen tot 40 procent.

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Houd het koel deze zomer: de aircoprijzen anno 2021

Iedere zomer merk je dat het warmer begint te worden. Ieder jaar

Alles wat je moet weten over de kosten van een airco

De zomer is weer op handen en we hebben afgelopen zomers gemerkt

split airco inclusief montage

7x Valse vooroordelen airco’s

Wanneer je eraan denkt om een airconditioner te kopen, dan zal je