Informatie en advies over airconditioning
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Mobiele split airco’s zijn zeldzaam in Nederland en België, maar kunnen een zeer interessante keuze zijn, zeker als je een mobiele airco zonder slangen wilt. De algemene consensus is dat ze stiller, gebruiksvriendelijker en mogelijk energiezuiniger zijn dan traditionele draagbare airconditioners. De reden is dat de apparatuur in twee delen is verdeeld en het lawaaierige deel zich buiten bevindt. Het nadeel is de prijs: voor een vergelijkbare koelcapaciteit zijn de kosten van mobiele split-airconditioners twee tot drie keer zo hoog in vergelijking met gewone mobiele airconditioners.

Argoclima Ulisse 13 DCI ECO

De Argoclima Ulisse ziet er wat traditioneler uit, maar de prestaties liegen er niet om. Volgens de officiële ISO meting heeft de airco een geluidsemissie van 55dB binnenshuis, en 62dB buitenshuis, dat is ongeveer hetzelfde als de andere twee split airco’s in deze vergelijking.

De airco heeft daarnaast een energielabel A, wat zeker goed is. Qua koelvermogen zit de airco iets lager dan de concurrentie, zo’n 12.000 BTU of 3.700kW, terwijl de airco qua prijs ongeveer even duur is- zo’n 1.600 tot 1.800 euro.

De Remko RKL 495 DC (S-Line)

Het Duitse bedrijf Remko die ook normale mobiele airco’s verkoopt heeft twee mobiele split-unit airco’s: De Remko RKL 495 DC, en de Remko RKL 495 DC S-Line. Ze verschillen alleen qua uiterlijk, de S-Line heeft namelijk een moderne zilveren look.

Qua specificaties lijkt de RKL 495 veel op de Trotec PAC 4600. Zo hebben ze beide een energielabel B en een koelvermogen van 14.500 BTU. Ook het geluid is vrijwel hetzelfde, 57dB volgens ISO, minimaal 47dB voor de binnenunit, en 62dB voor de buitenunit. Je zou bijna zeggen dat ze uit dezelfde fabriek komen…

Qua prijs is de RKL 495 is wel ietwat goedkoper dan de concurrenten, maar de S-line gaat al snel richting de 2.000 euro.

De Mestic SPA-3000 / Mestic SPA-2600

De Mestic SPA-3000 is een airco gericht op caravans en campers. Het heeft iets betere specificaties voor een iets betere prijs en kan ruimtes koelen van zo’n 7 tot 11 m2.

Het is wel zo dat de design van de Mestic een stuk mooier is dan die van de concurrenten, en dat is natuurlijk niet verkeerd als je ook een mooie nieuwe caravan hebt! Overigens zijn de SPA-3000 en de SPA-2600 hetzelfde zover bekend is.

De Trotec PAC 4600

Trotec is een van de bekendste merken in Nederland wat mobiele airco’s betreft. (Naast het gebruikelijke assortiment heeft het bedrijf ook een split airco, de PAC 4600.)

De PAC 4600 is qua uiterlijk erg vergelijkbaar met de mobiele airco’s van Trotec. Het koelvermogen is erg goed, met maar liefst 14.500 BTU is de airco geschikt voor ruimtes tot zo’n 58m2 bij goede isolatie.

De hoeveelheid lawaai die het apparaat maakt is ten opzichte van mobiele airco’s erg mild. Zo’n 57dB volgens de officiële ISO meting, dat is vele malen beter dan de 62 tot 65dB die gebruikelijk is voor een mobiele airco. Op het laagste niveau is het geluid zo’n 45dB op een afstand van 1 meter. Houdt er rekening meer dat de buitenunit ook geluid maakt.

De mobiele split airco heeft een energielabel B. Vergelijk dit niet direct met de energielabels van mobiele airco’s, want ondanks dat het apparaat geen A label heeft is het wel degelijk zuiniger dan een normale mobiele airco met A label.

En dan de prijs, de Trotec PAC 4600 is te koop vanaf zo’n 1600 euro. Zeker wat duurder dan een mobiele airco, maar dat scheelt dan wel een hoop lawaai binnen jouw woning.

Naast de PAC 4600 heeft Trotec ook nog een aantal industriële mobiele split airco’s. Deze hebben wij niet nader bekeken aangezien het geen consumenten producten zijn, en de prijzen lopen op tot in de duizenden euro’s.

De Eurom AC2401, voor Caravan en kleine ruimtes

De Eurom AC2401 is nog steeds een hele populaire mobiele split airco. Daarbij moet er wel meteen aangeven worden dat de airco een stuk minder krachtig is dan de split airco’s die hierboven beschreven zijn. De AC2401 is echt alleen geschikt voor kleine ruimtes zoals de Caravan, Camper, of kleine slaapkamer. Met 2400BTU kan de airco ruimtes koelen van zo’n 6 tot 9m2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Geen pijn meer bij het gebruik van een airco

Een airco is iets wat steeds meer mensen in hun woning zullen

raamafdichting mobiele airco

Tips om een geschikte airco te kopen

Een airco gedurende de zomermaanden is haast geen luxe meer. De warme

Top 5 mobiele split airco 2021

Mobiele split airco’s zijn zeldzaam in Nederland en België, maar kunnen een