Informatie en advies over airconditioning
Gratis en vrijblijvend
airco 12.000 BTU

zijn de filters van een airco schoon?Vandaag de dag zie je steeds meer de gevolgen van de klimaatverandering. Eén van die gevolgen is het feit dat de winters steeds strenger en de zomers steeds warmer worden. Hierdoor wonen veel mensen in een ijskoud huis in de winter en in een kokend heet huis in de zomer. Hittegolven komen ook steeds meer voor. Eén tot twee hittegolven per jaar zijn meer regel dan uitzondering. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer mensen hun maatregelen treffen om de kou en de hitte het hoofd te bieden. Eén van die maatregelen is het aanschaffen van een airco. Dit is een besluit waar nogal wat discussie rondom bestaat. Eén van die discussies is het feit dat een airco gezondheidsklachten zou veroorzaken.

*Tip:

→ Airco nodig? Vergelijk eerst diverse lokale aircospecialisten.

Wat is de invloed van de filters van een airco op het functioneren hiervan

Critici beweren dat een airco een schadelijke invloed heeft op je gezondheid. Zo zouden mensen die in een ruimte verblijven die gekoeld wordt door een airco meer last hebben van luchtwegproblemen. Waar die luchtwegproblemen door worden veroorzaakt wordt echter niet besproken. We zullen niet gaan ontkennen dat mensen luchtwegproblemen krijgen door een airco. Wel willen we bespreken wat de reden is waarom mensen

klachten zoals astma krijgen door een airco die aanstaat in de ruimte waarin ze verblijven. De belangrijkste reden waarom mensen klachten krijgen met hun luchtwegen is het feit dat de airco installatie niet goed wordt onderhouden en schoongemaakt. Of je luchtwegproblemen krijgt door een airco heb je dus voor een heel groot gedeelte zelf in de hand. Het schoonmaken van je airco installatie is immers iets wat door de fabrikanten wordt voorgeschreven aan kopers van een dergelijk apparaat. Je vindt in de handleiding van de airco ook altijd een goede omschrijving van het schoonmaken van de filters van een airco en een uitleg van de werkzaamheden die jij daarvoor kan doen.

Een filter wat niet goed wordt schoongehouden zal op den duur bacillen en bacteriën gaan bevatten die vanuit jouw huis naar binnen in het apparaat worden gezogen. Er wordt immers warme lucht uit jouw huis naar binnen gezogen die wordt gekoeld door je airco installatie. Die bacillen en bacteriën zijn doorgaans kleurloos en geurloos. Je hebt dus niet door dat ze in het filter van je airco zijn gaan zitten.
Zet jij een airco aan die vervuild is door bacillen en bacteriën, dan zal de airco deze bacillen en bacteriën gaan verspreiden door jouw huis met alle nadelige gevolgen van dien. Op die manier wordt jouw airco een verspreider van infectie ziekten en longklachten. Goed schoonmaken van het filter is dan ook de enige oplossing om ervoor te zorgen dat jouw airco gezonde koele lucht je huis in blaast.

Het onderhoud aan je airco uitbesteden

Wanneer jij heel zeker wil weten dat je airco op een goede manier wordt onderhouden kan je maar het beste een onderhoudsbedrijf inschakelen om deze klus voor jou te klaren. Dit is iets wat je kan afsluiten op meerdere manieren.

  • Keuze 1: Kies voor een onderhoudscontract. De handigste manier om je airco te laten onderhouden is door een onderhoudscontract af te sluiten bij de aanschaf van je airco. Op die manier weet je zeker dat er ieder jaar een onderhoudsmonteur bij jou langs komt om je airco te onderhouden. Dit contract sluit je af bij de leverancier van je airco installatie. Per jaar ben je gemiddeld tussen de 100 en 150 euro hiervoor kwijt.
  • Keuze 2: Kies voor een losse onderhoudsbeurt. Je kan er ook voor kiezen om een onderhoudsmonteur zelf in te huren om jouw airco te komen onderhouden en schoonmaken. Je kan dan kiezen voor een normale onderhoudsbeurt waarbij eventueel een klein onderdeel wat aan vervanging toe is wordt vervangen. Een dergelijke onderhoudsbeurt plan je zelf in met de monteur en daardoor heb je inspraak op het moment waarop de monteur langskomt. Een dergelijke losse onderhoudsbeurt kost je gemiddeld tussen de 125 en 175 euro.
  • Keuze 3: Kies voor een grote onderhoudsbeurt. Eens in de twee jaar is het aan te raden om je airco te laten bijvullen en vacumeren. Dit voorkomt dat je airco slecht gaat functioneren en dat hij ziektekiemen gaat afgeven in je huis. Een dergelijke onderhoudsbeurt is een wat kostbaardere aangelegenheid. Tussen 155 en 210 euro ben je kwijt voor een dergelijke beurt. Het is echter voor de meeste airco’s wel een noodzakelijke handeling om te voorkomen dat de airco een bron van bacteriën wordt.

Praktische bespaartips

  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

De snelste manier van besparen op het onderhoud van je airco is het opvragen van offertes voor het onderhoud ervan. Met één muisklik op onderstaande button vraag jij direct vrijblijvend meerdere offertes op waar jij je voordeel mee kan doen. Dat voordeel kan oplopen tot wel 40 procent en is dus zeker de moeite waard.

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

airco inclusief montage

Steeds meer mensen in Nederland hebben een airco voor warme zomerdagen

De laatste jaren is het duidelijk geworden dat het in Nederland steeds

7x Tips airco kopen

Het aanschaffen van een nieuwe airco heeft meer voeten in de aarde

Alles wat je moet weten over de kosten van een airco

De zomer is weer op handen en we hebben afgelopen zomers gemerkt