Informatie en advies over airconditioning
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
raamafdichting mobiele airco

Een airco gedurende de zomermaanden is haast geen luxe meer. De warme zomers en de hittegolven maken de investering in een airco zeer verstandig en zeker de moeite waard. Ga door met lezen hieronder om meer te weten over de zaken die komen kijken bij het kopen van een airco. Daarnaast krijg je een aantal tips voor het kopen van een geschikte airco.

Een airco kopen

Het kan in Nederland vreselijk warm worden dankzij klimaatverandering, vooral tijdens de zomermaanden. Ook hittegolven komen steeds vaker voor, wat zeer hoge buitentemperaturen met zich meebrengt en een negatief effect op je lichaam heeft. De aanschaf van een airco kan hierdoor niet langer beschouwd worden als luxe. Door een goede airco te kopen kan je heel je woning volledig koelen.

Soorten airco’s

Als je op zoek gaat naar een airco, dan zijn er verschillende soorten waar je uit kunt kiezen. De meest voorkomende aircosoorten zijn als volgt:

  • Split airco: Het gaat hierbij om zowel een binnenunit als een buitenunit waarbij er amper sprake is van geluidsoverlast. Daarnaast is de split airco compact en energiezuinig, maar reken wel op vrij hoge installatiekosten.
  • Multi split airco: Hierbij is er sprake van een aantal binnenunits en één buitenunit. Ook hierbij zijn de installatiekosten best hoog maar de airco werkt wel stil, energiezuiniger en je bent amper ruimte kwijt.
  • Airco zonder buitenunit: Er is sprake van een niet verplaatsbare binnenunit en geen buitenunit. De installatiekosten zijn ook hier hoog.
  • Mobiele airco: Een mobiele airco is gemakkelijk te verplaatsen en heeft een vrij lage aanschafprijs. Je moet wel rekening met de slang die naar buiten moet gaan houden en dat een mobiele airco een lager vermogen heeft.
  • VRF-systeem: Dit systeem is voornamelijk geschikt voor een grote ruimte of voor meerdere ruimtes en bestaat uit een uitgebreid klimaatsysteem waarbij je zowel kunt koelen als warmen. Ook hierbij zijn de installatiekosten hoog.

De prijsopbouw

Het is verstandig om een beter beeld te hebben van de manier waarop de prijs is opgebouwd. De materiaalkosten bedragen gemiddeld 60%, de arbeidskosten zijn 25%, de extra opties waar je voor kunt kiezen bedragen ongeveer 10% en je kunt uitgaan van 5% voor de voorrijkosten.

Wat kost een airco?

De kosten voor de aanschaf van een airco hangen af van een aantal zaken zoals het energielabel, het merk, het type airco, het energieverbruik, het onderhoud, de installatie en de extra opties. Je kunt uitgaan van gemiddeld €1.000 en €3.000 voor een vaste airco zonder een buitenunit, €1.500 en €3.000 voor een vaste airco met buitenunit en voor een mobiele airco betaal je minstens €200. Een airco in de woonkamer kost je ergens tussen de €700 en €1.800. Koop je een airco voor in de slaapkamer, dan betaal je gemiddeld €750 tot €1.500 afhankelijk van het vermogen van het apparaat.

De installatiekosten

Ook met de installatiekosten dien je rekening te houden. De kosten voor de installatie bedragen ongeveer €350, maar de exacte prijs varieert afhankelijk van wat voor soort airco je koopt en de complexiteit van de werkzaamheden. Daarnaast heeft elke specialist het recht om zelf zijn of haar eigen tarieven te bepalen. De installatiekosten van een airco kunnen dus flink variëren tussen de specialisten.

Factoren die de prijs beïnvloeden

Bepaalde factoren spelen een grote rol op de manier waarop de prijs wordt bepaald. De prijs kan namelijk flink omhoog of omlaag gaan afhankelijk van een aantal factoren die van grote invloed kunnen zijn op de kosten zoals de oppervlakte van de ruimte die gekoeld moet worden, het vermogen van het apparaat, wat voor soort airco je gaat kopen (inbouw of mobiel model), het merk van de airco en het aantal binnenunits. Ook de mogelijke extra’s doen de prijs flink stijgen zoals bediening, extra units binnen, een ander design of het afsluiten van een onderhoudscontract.

Tips om een geschikte airco te kopen

Overweeg je de aanschaf van een airco, zorg er dan voor dat de airco die je aanschaft wel geschikt is voor je situatie. Hierbij dien je bepaalde zaken goed in acht te nemen:

  • Minder geluidsoverlast: Wil je het liefst een airco waarbij het geluid zo laag mogelijk is? Dan is het verstandig om te investeren in een geruisloze airco, welke meestal wat duurder zijn.
  • Mobiele mogelijkheden: Als je de airco op meerdere locaties wilt gebruiken en het geluid is niet storend, koop dan een mobiele airco. Deze aircosoorten kosten veel minder.
  • Een beperkt budget: Mocht je een beperkt budget hebben, dan kan je voor de goedkoopste optie gaan. Koop dan een mobiele airco aangezien deze aircosoorten minder functies en een lager vermogen hebben.
  • Advies inwinnen: De meest verstandige keuze is het inwinnen van deskundig advies zodat je een beter beeld hebt van de mogelijkheden. Een specialist weet namelijk alles over welke airco geschikt is in welke situatie.

Onderhouden airco

Het onderhouden van een airco is zeer belangrijk, vooral als je een mobiele of een split-airco hebt gekocht. Deze aircosoorten kan je gemakkelijk zelf onderhouden, in tegenstelling tot een vaste airco. Het is essentieel om de filter goed te controleren tijdens een onderhoudsbeurt. Het is verstandig om bij de aanschaf en installatie van de airco direct een onderhoudscontract af te sluiten tegen een bepaald bedrag zodat de specialist periodiek langskomt om de airco te onderhouden. Je hebt hier dan zelf geen omkijken meer naar.

Ben je van plan om binnenkort een airco te kopen zodat je geen last meer hoeft te hebben van de hoge temperaturen buiten tijdens de warme zomermaanden en de hittegolven, dan is het slim om eerst deskundig advies in te winnen van een professioneel. Een erkende specialist kan je meer vertellen over welke airco het meest geschikt is in jouw situatie, zowel qua budget als qua wensen en voorkeuren. Vergeet niet om direct offertes op te vragen bij een aantal specialisten zodat je hier een vergelijking mee kunt maken. Met deze vergelijking heb je nu de mogelijkheid om de offerte uit de kiezen met de beste prijs-kwaliteitsverhouding waardoor je goed op de kosten kunt besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Top 5 mobiele split airco 2021

Mobiele split airco’s zijn zeldzaam in Nederland en België, maar kunnen een

Geen pijn meer bij het gebruik van een airco

Een airco is iets wat steeds meer mensen in hun woning zullen

7x Tips airco kopen

Het aanschaffen van een nieuwe airco heeft meer voeten in de aarde