Informatie en advies over airconditioning
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Iedere zomer merk je dat het warmer begint te worden. Ieder jaar heb je minstens een keer een hittegolf in Nederland. Tijdens dit warme weer wil je het liefst thuiskomen in een lekker koele woning, waar je gewoon van een welverdiende nachtrust kunt genieten. Een airco kan je hierbij helpen en het is daarom goed om hiernaar onderzoek te doen nu het nog niet zo warm is en je de ruime keuze hebt uit goede airconditioningssystemen. Dit artikel zal je hierbij van dienst zijn.

De prijsopbouw van airco’s

Bij de prijsopbouw van airco’s zul je zien dat het overgrote deel van je kosten bestaat uit materiaalkosten en dit is niet gek: er zijn verschillende degelijke airco merken op de markt met ieder hun eigen prijskaartje. Het is niet verwonderlijk als je door de bomen het bos niet meer ziet. Vergelijk daarom verschillende aanbieders met elkaar door prijzen te vergelijken. Zo kun je de prijzen en merken van aanbieders vergelijken, maar ook kun je vrijblijvend advies aanvragen en dit vergelijken. Zo kun je die airco uitkiezen die bij jouw situatie past.

Top drie van mobiele airco’s in 2021

Een van de goedkoopste airco’s is de mobiele airco. De naam zegt het al: een mobiele airco kun je door je woning verplaatsen. Handig als je hem overdag op je werkkamer nodig hebt en ’s avonds liever in je slaapkamer wil hebben. Een mobiele airco heb je gemakkelijk online bestelt of je bezoekt een elektronicazaak in de buurt, zodat je direct kunt zien welke mobiele airco voor je geschikt is. Hieronder volgt een top drie van degelijke mobiele airco’s anno 2021:

Airco’s voor in de woonkamer

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een airconditioningsysteem te laten installeren in huis. Deze airco’s worden door een professioneel installatiebedrijf in je woning ingebouwd. Ook wat betreft deze ingebouwde airco’s heb je keuze genoeg. Zo kun je kiezen uit Multi Split systemen met een buitendeel en twee tot vijf binnendelen of kun je een Dual Split systeem kiezen met een buitendeel en twee binnendelen. Welke keuze je hierin maakt, is afhankelijk van welke ruimtes jij met een airco gekoeld wil hebben. Dit bepaalt uiteindelijk ook je prijs. Een inbouw airco met een bereik van zeventig kubieke meter kost €755, terwijl ene met een bereik van 170 kubieke meter al €1455 kost. Moet dit systeem zelfs een bereik hebben tot 240 kubieke meter, dan betaal je circa €1755. Heb je meerdere binnendelen nodig, dus kies je voor een Multi Split, dan betaal je al gauw tussen de €3000 en €5550.

Waarom zijn de kosten van een airco zo hoog?

Het is te merken dat de prijzen van airco’s anno 2021 flink in prijs gestegen zijn. De steeds warmer wordende zomers zijn niet de enige reden. Ook moeten de laatste twee jaar steeds meer mensen thuiswerken als gevolg van de wereldwijde Coronacrisis. Tevens werd het belang van goede ventilatie in huis door Corona nog eens onderstreept. De winter was doorgaans een rustigere periode voor airco installateurs, maar deze branche heeft gemerkt dat de vraag aanzienlijk hoog is gebleven. De wachtlijsten worden langer en de installateurs krijgen de toenemende vragen niet weggewerkt. Tevens is de terugdraaiende teller bij zonnepanelen afgeschaft, wat ook geleid heeft tot een toename van het verkochte aantal airco’s.

Voor- en nadelen van de verschillende airco’s

Er zijn nogal wat voordelen op te noemen aan het hebben van een airco. Hieronder zullen deze voordelen nog eens benadrukt worden:

  • Het houdt je huis in de zomer aangenaam koel.
  • Een airco heeft ook een verwarmingsfunctie door de ingebouwde warmtepomp, dus het is een zuinige verwarmingsmanier. Een airco kan echter niet je hele huis verwarmen. Daarvoor is deze niet efficiënt genoeg.
  • Het zorgt ook voor ventilatie in huis, waardoor je vochtproblemen en condensvorming niet meer hebt.
  • Het controleert de luchtvochtigheid van je huis, waardoor je minder last hebt van slechte luchtvochtigheid in huis.
  • Airco’s zijn gemakkelijk en snel geïnstalleerd.
  • Airco’s worden ieder jaar duurzamer, waardoor het niet meer de stroomvreters zijn als voorheen.
  • Airco’s gaan gemiddeld lange tijd mee.
  • Airco’s worden steeds geluidlozer gemaakt, waardoor ze niet meer zo luidruchtig zijn.

De nadelen van verkoelingssystemen

Airconditioningssystemen hebben natuurlijk ook een aantal nadelen aan zich zitten. Airco’s worden duurder en duurder. Juist, omdat de vraag hoog is en ze duurzamer gemaakt worden, stijgen de prijzen ook. Je moet veel onderhoud verrichten aan airco’s om hun lange levensduur te bewaren. Wanneer je de airco te laag instelt en je gaat dan naar buiten, is het temperatuurverschil te hoog, waardoor je je onwel kunt voelen. Stel daarom je airco zo in dat er ongeveer vijf graden verschil zit tussen binnen- en buitentemperatuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

7x Tips airco kopen

Het aanschaffen van een nieuwe airco heeft meer voeten in de aarde

airco inclusief montage

Steeds meer mensen in Nederland hebben een airco voor warme zomerdagen

De laatste jaren is het duidelijk geworden dat het in Nederland steeds

Alles wat je moet weten over het STEK-keurmerk

Er bestaan in de verschillende branches een hoop keurmerken, waaronder het STEK-keurmerk.