Informatie en advies over airconditioning
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De zomers die we de afgelopen jaren hebben gehad bevatten allemaal minimaal twee hittegolven. Dit zijn de momenten waarop jij als woningbezitter jezelf gelukkig prijst dat je een airco hebt laten bouwen in je huis. Een airco is voor veel huishoudens hun redding geweest op een dag waarop de temperatuur boven de 27 graden uitkwam. Je hoort echter naast de succesverhalen over airco’s ook de negatieve verhalen. Zo zou een airco veel bacteriën door je huis heen verspreiden en loop je sneller de kans op luchtwegklachten wanneer je de airco in je huis aanzet. Met airco onderhoud voorkom je deze nadelige effecten van een airco.

*Tip:

→ Airco onderhoud nodig? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale aircospecialisten.

Wat zijn de kosten van airco onderhoud

Airco onderhoud is iets waar je als eigenaar van een airco installatie eigenlijk niet onderuit kan. Net als met een cv installatie moet er minimaal eens per jaar grondig worden gekeken naar je airco installatie en moet de optimale werking worden gecontroleerd. Alleen wanneer je airco goed onderhouden en goed schoon is zal deze namelijk optimaal functioneren en heb je er maximaal plezier van. Een airco onderhoud laat je doen op dezelfde manier als het onderhoud van je cv ketel. Je huurt een airco onderhoud bedrijf in wat jouw airco komt schoonmaken en nalopen op een aantal belangrijke slijtagegevoelige punten. Op die manier voorkom je dat je airco er opeens midden tijdens een hittegolf de brui aan geeft. Zo’n airco onderhoud is nodig om te zorgen dat jouw airco installatie geen ziektes gaat verspreiden. Dat begint al met de schoonmaakwerkzaamheden die je zelf moet doen. Wanneer je de kap van je airco afhaalt zie je dat de roosters vaak redelijk stoffig zijn en dat er vuil in het filter is blijven zitten. Dit zijn zaken die je zo snel mogelijk moet verwijderen om een vervuilde lucht in je huis te voorkomen. Wanneer jij een airco hebt die onderhouden moet worden of wanneer je op punt staat om een airco aan te schaffen met daarbij de onderhoudsmogelijkheden vraag je jezelf natuurlijk af hoeveel de kosten van airco onderhoud bedragen. We hebben die prijzen voor je opgezocht. We kwamen tot een aantal conclusies die we nu met je gaan delen.

Welk type onderhoud wil je laten uitvoeren Wat zit er bij de prijs van dit type onderhoud inbegrepen Wat is de kostprijs van dit type onderhoud
Onderhoud op afroep Losse onderhoudsbeurt inclusief arbeidskosten, voorrijkosten en BTW Gemiddeld 155 euro
Onderhoudscontract Onderhoudscontract waarbij eenmaal per jaar de monteur langskomt, inclusief arbeidskosten, voorrijkosten en BTW. Tussen 105 en 155 euro per jaar
Groot onderhoud aan de airco Groot onderhoud, inclusief vacumeren en bijvullen van de airco, en inclusief arbeidskosten, voorrijkosten en BTW Tussen 155 en 205 euro per keer
  • Als je een totaalpakket afsluit. Je kan een airco kopen in de winkel waarbij je een totaalpakket koopt. Je koopt dus de airco en je sluit gelijktijdig een onderhoudscontract af voor je airco voor een aantal jaren. Je betaalt dan één prijs en weet voor de komende jaren precies waar je aan toe bent.
  • Als je een monteur op afroep wil. Wil je een airco kopen en gewoon jaarlijks een monteur inhuren, dan neem je een onderhoudsbeurt op afroep af bij de onderhoudsmonteur. Je bepaalt zelf wanneer de monteur langs komt.

Hoe is het prijskaartje van een onderhoudsbeurt aan je airco samengesteld
De hoogte van het prijskaartje van een onderhoudsbeurt aan je airco bepaal je zelf aan de hand van keuzes die je maakt wanneer je een onderhoudsmonteur inhuurt. We hebben die keuzes voor je op een rijtje gezet.

  • Keuze 1: Sluit je een onderhoudscontract af. De goedkoopste manier om een airco te laten onderhouden is met een onderhoudscontract. Dat heeft een behoorlijk aantal voordelen. Zo zal je niet snel vergeten om je airco te laten onderhouden want je krijgt een bericht wanneer de monteur langskomt. Bovendien is het een redelijk goedkope oplossing.
  • Keuze 2: Laat je jouw airco vullen en vacumeren. Een airco moet om goed te blijven functioneren eigenlijk eens per twee jaar worden gevuld en gevacumeerd. Dit zorgt ervoor dat je een meerprijs op je onderhoudsfactuur krijgt. Dit zal tussen de 40 en 60 euro zijn bovenop de reguliere kosten.
  • Keuze 3: Huur je de monteur in voor een totaalprijs of voor een uurloon. Een monteur van je airco kan je inhuren per uur of voor de hele klus. Een monteur die je per uur inhuurt houdt een risico in. Duurt het onderhoud om wat voor reden dan ook langer, dan zal je meer moeten betalen voor de hele klus. Een totaalprijs is echter ook een risico. Is de monteur sneller klaar, dan heb je in feite teveel betaald.

Praktische bespaartips

  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

De gemakkelijkste manier van besparen op het onderhoud van je airco is door het opvragen van offertes. Met één muisklik op onderstaande button vraag je vrijblijvend meerdere offertes op waar jij je voordeel mee kan doen. Jouw voordeel kan oplopen tot 40 procent.

Lees ook: goedkope traprenovatie

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Alles wat je moet weten over de kosten van een airco

De zomer is weer op handen en we hebben afgelopen zomers gemerkt

Top 5 mobiele split airco 2021

Mobiele split airco’s zijn zeldzaam in Nederland en België, maar kunnen een

Alles wat je moet weten over het STEK-keurmerk

Er bestaan in de verschillende branches een hoop keurmerken, waaronder het STEK-keurmerk.