Informatie en advies over airconditioning
Gratis en vrijblijvend

Wat is een airco?

Airconditioning betekend letterlijk vertaald “luchtbehandeling”. Er zijn vele termen bekend zoals; Airco, Airconditioning, Klimaat beheersing, Klimaat koeling, Clima control, Lucht beheersing en wellicht zijn er nog veel andere termen die gebruikt worden. Met een Airco ben je in staat een aangename temperatuur te creëren in jouw woning, op de werkplek, en zelfs in de boot of in de caravan.

Waarom zou je een airco nemen?

Er zijn vele redenen te bedenken waarom een airco van pas kan komen, veel genoemde redenen zijn:
De temperatuur regelen
Om een ruimte te koelen
Om een ruimte te verwarmen
Mensen voelen zich behaaglijk bij een bepaalde temperatuur en presteren ook beter.
Een constante temperatuur of vochtigheidsgraad doen wonderen.
Bij stijgende temperatuur daalt het prestatievermogen vaak.
Bij ongeveer 21°C heeft een werknemer, het hoogste prestatievermogen en voelt hij zich comfortabel.
Bij een kamertemperatuur van 26°C daalt het prestatievermogen en het comfortabel voelen met meer dan 10%
Bij een kamertemperatuur van 29°C daalt het prestatievermogen en het gevoel van comfort met meer dan 35%.
Om de lucht te reinigen.
Om voor lucht circulatie en Luchtverversing zorgen

Hoe bepaal je de systeem voor jouw woning?

Keuze van een airco is afhankelijk van ruimte en benodigde vermogen
De dealer kan voor jou berekenen welk koelvermogen het beste bij jouw woning past. Hij kijkt daarbij naar verschillende aspecten, zoals de afmeting van de ruimte, hoe de zon naar binnen schijnt, en het aantal personen in de ruimte. Afhankelijk van jouw eigen voorkeur of wensen en het benodigde koelvermogen, kies je vervolgens een systeem.

Hoe werkt de airco?

Een airconditioner bestaat uit twee delen, het zogeheten splitsysteem, t.w.: een binnendeel en een buitendeel. Dunne leidingen zorgen voor de onderlinge verbinding van de apparatuur. Het binnendeel zorgt voor circulatie van de lucht in de ruimte en neemt ongewenste warmte op. Het buitendeel geeft deze warmte af aan de buitenlucht. Bij dit proces wordt bovendien vocht aan de ruimte onttrokken, wat eveneens een verkoelend effect oplevert.

Maken airco’s veel lawaai?

Airconditioners maken altijd wat geluid, net zoals elk elektrisch apparaat in huis. Het ligt er natuurlijk ook aan op welke stand je het zet. Je zult er dag tot dag geen last van hebben maar als hij op een zomer dag op z’n hoogst staat zul je dat misschien nog wel merken. Let bij vergelijking van merken en typen goed op de technische details. Geluid wordt uitgedrukt in dB(A). Elk 3dB(A) is een verdubbeling van het geluidsniveau. Met andere woorden: een installatie van 28 dB(A) produceert twee keer zoveel geluid als een installatie van 25dB(A).

Moet je de ramen en deuren dicht houden als de airconditioning aan is?

Ramen en deuren dichthouden is niet strikt noodzakelijk maar je kunt je natuurlijk afvragen of het wenselijk is om deuren en ramen open te zetten als de airconditioner aan is, zeker als de buitentemperatuur afwijkt van wat je binnen wil. Het energieverbruik gaat omhoog en het bereiken van de gewenste temperatuur duurt langer. Als de verwarming aan is zetten we de buitendeur ook niet open. Ventilatie blijft in alle gevallen noodzakelijk.

Wat is de gemiddelde levensduur van een installatie?

Diverse factoren spelen een rol bij de levensduur van een airconditioner maar de vuistregel is dat bij gemiddeld gebruik en regelmatig en goed uitgevoerd onderhoud de installatie zeker 12 tot 15 jaar mee moet kunnen.

Kan je subsidie krijgen op de airconditioning installatie?

Er zijn op dit moment twee subsidieregelingen van kracht waarvan er één ook toegankelijk is voor particuliere gebruikers. De zakelijke subsidie betreft de EIA – Energie Investeringsaftrek – en is een fiscale regeling voor ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en de toepassing van duurzame energie. Een andere subsidieregeling, de ISDE, is beschikbaar bij de aanschaf van een warmtepompsysteem voor verwarming en warm water.

Moet je bij vernieuwing zowel het binnendeel als het buitendeel laten vervangen?

Ja zeker. De combinatie binnendeel/buitendeel bepaalt namelijk de capaciteit en het energieverbruik. Bovendien geeft een door de fabrikant ontworpen combinatie gewoon het beste resultaat én recht op garantie.

Hoe vaak moet je de filters vervangen of schoonmaken?

Als de installatie dagelijks in gebruik is het advies de filters 4 keer per jaar te reinigen. Tijdens het jaarlijks onderhoud van de airconditioner zal het filter ook worden gecontroleerd/schoongemaakt en zo nodig vervangen.

Kan airconditioning nog meer dan alleen koude lucht uitblazen?

Ja. Een airconditioner zuivert en ontvochtigt bijvoorbeeld de lucht. Maar belangrijker nog om te weten is dat een moderne airconditioner ook prima in staat is om te verwarmen. Omdat dat gebeurd met warmte uit de buitenlucht is dat een heel duurzame manier van verwarmen die ook nog eens een fikse besparing op de gasrekening oplevert.

Word je verkouden van een airco?

Niet de airco maakt verkouden, maar teveel luchtbeweging en een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Meer dan 5 graden verschil is derhalve niet verstandig.

Kun je zelf reparaties aan een airco uitvoeren?

In principe niet. Voor reparatie van de apparatuur is specifieke kennis vereist. Daarnaast kan het openen van de apparatuur gevaarlijk zijn in verband met de onder elektrische spanning staande onderdelen in de units. Bovendien is het werken aan koudemiddel houdende systemen wettelijk alleen toegestaan aan een erkend STEK installateur, die daarvoor ook gecertificeerde Stek monteurs in dienst heeft.

Is airco slecht voor baby’s of kleine kinderen?

Dit is vaak waar ouders het meest aan denken voor de beslissing van een airco installatie in huis. Maar nee, airco is niet gevaarlijk voor baby’s en andere kleine kinderen. Met airco kan een kindje juist goed slapen of prettiger spelen. Je moet uiteraard wel oppassen met grote temperatuurverschillen, waar mensen in het algemeen niet goed tegen kunnen. Zet de airco dus nooit te hoog. Ook onttrekt de airco vocht aan de omgeving, waardoor je mogelijk voor extra bevochtiging moet zorgen.

Wat kost airco eigenlijk in verbruik?

Dat hangt natuurlijk af van veel factoren. Waaronder het gebruik, de ruimte die gekoeld of verwarmd moet worden, het type airco en hoelang je de airco aan hebt staan. 
Een airco heeft behoorlijk wat stroom nodig. Een ‘normale’ airconditioning verbruikt gemiddeld 1 kWh per uur. Wanneer je een airco per dag gemiddeld 8 uur aan laat staan, dan kost het je €1,80 bij een stroomtarief van €0,22 à €0,23. Dat lijkt misschien niet zo veel, maar als een huishouden meerdere airco’s in gebruik heeft lopen de kosten snel op. Zeker wanneer je de airco op warme dagen langer aan laat staan. Dat zie je echt terug in je energierekening aan het einde van de maand.

Hoe verwarmt een airconditioning ?

Het buitendeel van de airco, wordt condensor genoemd, haalt de warmte uit de buitenlucht. Door het gas wordt deze warmte vervoerd naar de binnenunit. Oftewel de warmtewisselaar. Doordat er een ventilator in de binnenunit zit wordt de warmte naar buiten gebracht.

Hoe koelt een airco?

De warmtewisselaar haalt de warmte uit de buitenlucht. Zo wordt deze warmte vervoerd door het gas naar de buitenunit. Door de ventilator wordt de warmte vervoerd.

Kan een airco ook bevochtigen ?

Ja sommige airco’s kunnen dit. Ze halen het vocht dan uit de buitenlucht en brengen het vocht weer naar de warmtewisselaar. Daarna wordt dit in de ruimte gebracht.

Hoe wordt de lucht gezuiverd?

De lucht wordt steeds gecirculeerd door de binnenunit. De warmtewisselaars hebben filters die de lucht steeds filteren.

Wat is een inverter?

Een inverter is een compressor die kan draaien op de gewenste capaciteit. Wil jij dat de airco 70% gaat draaien, dan draait de compressor 70%. Een normale compressor kan alleen aan en uitschakelen van 0% of 100%.

Wat is een multisplit?

Dit systeem bestaat uit minimaal twee binnendelen en een buitendeel. Een multisplit systeem kan meerdere ruimtes verwarmen of koelen.

Wat voor vermogen moet ik kiezen?

Hiervoor zijn er een aantal factoren nodig namelijk: – isolatiewaarde – soort dak – aantal ramen – de inhoud van de ruimte – ramen richting het zuiden – soort woning – warmtebronnen

Heeft een airco onderhoud nodig?

Ja een airco hoort minstens 1 keer per jaar onderhoud te worden. Maar dit ligt wel aan de situatie. Bijvoorbeeld een airco bij de kapper moet wel 2 tot 3 keer per jaar onderhouden worden, dit komt door alle chemische stoffen die in de lucht blijven hangen zoals haarlak. Staat de airco in een vervuilde omgeving dan heeft het zeker vaker onderhoud nodig.

Moet een installateur de airco plaatsen of kan ik dat ook zelf?

Ben je technisch handig, dan kan je dit wel zelf plaatsen. De A-merken hebben een goede instructie. Wel moet de airco na de installatie in bedrijf gesteld worden door een erkend F-gassen monteur. Dit duurt ongeveer 3 uur.

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Beste mobiele airco voor in huis

Wat zijn de beste mobiele airco’s? Ontdek het in dit artikel! Beste

raamafdichting mobiele airco

Tips om een geschikte airco te kopen

Een airco gedurende de zomermaanden is haast geen luxe meer. De warme

7x Tips airco kopen

Het aanschaffen van een nieuwe airco heeft meer voeten in de aarde