Informatie en advies over airconditioning
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het aanschaffen van een nieuwe airco heeft meer voeten in de aarde dan je misschien denkt. Er zijn verschillende merken, verschillende types, verschillende prijzen en verschillende capaciteiten. Het is natuurlijk de bedoeling dat je een airco aanschaft die past in je budget en waar je de juiste prestaties van kunt verwachten. Daarnaast moet je ook kiezen voor iemand die je airco installeert en onderhoudt. De onderstaande tips kunnen je helpen bij het uitkiezen van de juiste airco voor jouw behoeften.

Tip 1: controleer de keurmerken

In Europa mogen volgens de wetgeving van de Europese Unie alleen nog airco’s met een warmtepomp worden verkocht. Dat heeft goede redenen, want deze zijn veel zuiniger en aanzienlijk beter voor het milieu. Een goede manier om te controleren of een airco aan alle wettelijke vereisten voldoet is door te zoeken naar keurmerken. Een airco met een keurmerk heeft daarnaast vaak ook een betere garantieregeling en is van aanzienlijk betere kwaliteit. Zoek daarom naar een product met een NVKL-logo of een STEK-logo.

Tip 2: kies het juiste type airconditioner

Er worden een aantal typen airconditioner verkocht. Het grootste verschil is of deze mobiel zijn of vast. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt door waar de airco wordt gemonteerd.

  • Mobiele airconditioners: de naam zegt het al, mobiele airconditioners kunnen worden geplaatst waar je ze nodig hebt. Dit is een groot voordeel, zo lang je ergens hebt waar je het overtollige water kunt afvoeren, zoals een raam, een wasbak of een putje. Het nadeel van deze airconditioners is dat ze meer lawaai maken. Dit kun je voorkomen door een mobiele airconditioner te kopen met een buitenunit, maar dan moet je wel inleveren op de mobiliteit.
  • Vaste airconditioners: er zijn vaste airconditioners die je aan de muur hangt, in het raam of er zijn apparaten met een binnen- en een buitenunit. Deze laatste maken minder lawaai en zijn ook iets duurder. De installatie van deze airco’s heeft ook meer voeten in de aarde. De apparaten die je op het raam of aan de muur hangt zullen luidruchtiger zijn, maar goedkoper en gemakkelijker te installeren.

Tip 3: controleer de filters

Als je de airco elke dag aan hebt, dan is het verstandig om elke 3 maanden de filters te controleren en te reinigen. Dit doe je zelf, door ze te inspecteren en vervolgens te wassen of af te zuigen met een stofzuiger. Als het goed is zijn hier instructies over te vinden in de gebruiksaanwijzing. Ga nooit zelf je airco repareren. Dit moet namelijk gedaan worden door een gecertificeerde monteur die met koelstof mag werken. Dit kun je controleren door naar het STEK-certificaat te vragen.

Tip 4: sluit een onderhoudscontract af

Via een onderhoudscontract zal een monteur elk jaar langskomen om je airco helemaal te controleren en schoon te maken. Eventueel wordt de koelstof opnieuw aangevuld, worden de filters vervangen en worden kleine reparaties uitgevoerd indien nodig. Voor een klein bedrag per jaar zal je dan veel langer van je airco gebruik kunnen maken en weet je dat deze altijd optimaal werkt. Een goed onderhouden airco kan zeker 15 jaar meegaan.

Tip 5: extra functies

Airconditioners worden al lang niet meer gemaakt enkel en alleen om een ruimte te koelen. Apparaten met een warmtepomp hebben het voordeel dat ze ook als verwarming kunnen werken en daarbij een hele zuinige verwarming. Door warmte uit de lucht te gebruiken is er geen energie meer nodig om warmte op te wekken. Andere functies die airconditioners kunnen hebben is dat ze als ventilatiesysteem kunnen werken en ze kunnen de luchtvochtigheid op peil houden in je woning. Dit is voor mensen met astma, reuma, allergieën en artritis waarschijnlijk een heerlijke bijkomstigheid. Als je een airco gaat aanschaffen, vraag je dan af waar je deze voor nodig hebt. Zo loop je geen functionaliteiten mis waar je misschien wel iets aan had gehad.

Tip 6: kies de juiste capaciteit

Het is belangrijk dat je een airco uitkiest die de ruimte kan koelen of verwarmen waarvoor je deze in gedachten had. Een kleine ruimte heeft dan uiteraard ook een airco met een kleinere capaciteit nodig, dan een grote ruimte. Vraag dit altijd na bij de leverancier, want anders betaal je misschien te veel of heb je niets aan je apparaat. Hele grote ruimtes kun je beter uitrusten met een multi-split unit airconditioner. Dit is één buitenelement met daaraan verschillende binnen units. Zo kun je de temperatuur in je gehele woning altijd constant houden.

Tip 7: denk goed na over het merk

Er worden airconditioners geleverd van verschillende merken. Er zijn A-merken, zoals Samsung, Panasonic, LG en Whirlpool en ook B-merken, waaronder Zibro, Beco, Boneco en Domo. De A-merken zijn duurder, maar dan krijg je ook een aantal voordelen. Vaak zijn ze stiller, hebben ze meer garantie, gaan ze langer mee, zijn ze sterker en werken ze beter. Heb je een beperkt budget, dan is een B-merk helemaal niet slecht, maar als je toch wat meer van je airconditioner en de nazorg verwacht dan is een A-merk altijd een betere keuze.

Vergelijk offertes

Wil jij ook een airco laten installeren of zoek je iemand met een STEK-certificaat die jouw airco kan onderhouden? Dan kun je via onze vergelijkingstool exact achterhalen wat dit voor je kost. Door de verschillende offertes die je van ons krijgt met elkaar te vergelijken vind je ongetwijfeld de beste deal.

One thought on “7x Tips airco kopen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Rijden in een koele en bovenal lekker ruikende auto

De airco in je auto heeft een tijdje stil gelegen, aangezien de

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten

Wanneer je een airconditioner aan wilt schaffen, dan wil je natuurlijk dat

Alles wat je moet weten over het STEK-keurmerk

Er bestaan in de verschillende branches een hoop keurmerken, waaronder het STEK-keurmerk.