Informatie en advies over airconditioning
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Lek aircoDe zomers in ons land lijken steeds warmer te worden. De klimaatverandering eist zijn tol en ieder jaar weer zucht ons land minimaal één tot twee keer onder een hittegolf. Voor veel mensen is dit een drama want hun huis is niet gebouwd op zulke extreme warmte. Met de grote ramen in ons huis komt er veel warmte binnen en die warmte krijg je daarna nauwelijks nog uit je huis verdreven. Het is dan ook niet zo gek dat steeds meer mensen ervoor kiezen om een airco in hun huis te laten plaatsen. Zo’n airco is een geweldig apparaat waarmee jij in goede frisse staat de zomermaanden doorkomt. Het kan echter ook zijn dat er iets mis is met je airco waardoor deze bijvoorbeeld gaat lekken.

*Tip:

→ Direct weten wat de exacte airco prijzen zijn? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale aircospecialisten.

Hoeveel kost het om een lekke airco te repareren

Een airco werkt met vloeistof in een reservoir. Die vloeistof heeft je airco nodig om goed te kunnen functioneren. Het is dan ook noodzakelijk dat deze vloeistof eens per twee jaar wordt bijgevuld om een optimaal resultaat te blijven geven. Het reservoir van de airco wordt in dat geval bijgevuld waardoor jouw airco zijn werk naar vol vermogen kan doen. Dat reservoir van je airco is een heel belangrijk onderdeel. Het kan echter zomaar zijn dat er een lek in je airco komt waardoor deze niet meer functioneert. Een lekkende airco herken je redelijk gemakkelijk. De vloeistof loopt in dat geval uit het apparaat. Je zal de vloeistof moeten bekijken. Is het zo dat het echt airco vloeistof is, of gaat het om condensatievocht. Condensatievocht kan ook uit je airco lopen, maar dan spreken we gewoon over water wat eruit druppelt. Als je zeker wil weten dat jouw airco condensatievocht lekt schakel je het apparaat uit. Daarna kan je gelijk zien wat er precies aan de hand is. Is het condensatievocht, dan zal het stoppen wanneer je het apparaat uitschakelt. Is het echter vloeistof die uit het reservoir komt, dan zal dit doordruppelen. Je weet nu waar het probleem zit en wij vertellen je nu wat je dan te doen staat.
Condens verliezen is redelijk normaal, je hoeft je hier geen zorgen over te maken tenzij het heel vaak voorkomt. Airco vloeistof verliezen is echter wel heel schadelijk. Je zal in dat geval de monteur moeten bellen om ervoor te zorgen dat het airco reservoir en de leidingen worden geïnspecteerd. Is je airco onlangs bijgevuld, dan kan het zijn dat er teveel vloeistof in is gedaan en dat dit voor het probleem zorgt. Het kan echter ook zo zijn dat je leidingen of het reservoir zijn beschadigd door wat voor reden dan ook en dat vervanging noodzakelijk is. Wij hebben voor je opgezocht hoeveel je kwijt zal zijn aan airco reparatie bij lekkage en kwamen tot de volgende bevindingen.

Wat voor soort reparatie moet er plaatsvinden Wat zit er allemaal bij de reparatie inbegrepen Wat zijn gemiddeld de kosten van een reparatie
Eenvoudig te herstellen probleem Een half uur werk en voorrijkosten. Denk eraan dat de kosten voor een eventuele nieuwe leiding voor je airco vloeistof en/of een nieuw reservoir hier niet bij inbegrepen zitten. Gemiddeld 75 euro
Een gemiddeld probleem Een uur werk en voorrijkosten. De kosten van materiaal zit hier gedeeltelijk bij inbegrepen. Eén onderdeel vervangen is inclusief. Tussen 150 en 200 euro
Een groot probleem waar meer tijd in gaat zitten Een halve dag werk en voorrijkosten. Bij deze reparatie zit het materiaal van één of meerdere dure onderdelen inbegrepen. Tussen 320 en 650 euro
  • Als het probleem al bekend is. Is de oorzaak van de lekkage al bekend, dan kan de monteur hier gelijk aan gaan werken. Het zal jou kostbare tijd schelen.
  • Als het probleem nog niet door jou gevonden is. Heb jij geen idee wat de oorzaak van de lekkage is, dan zal de monteur dat eerst nog moeten gaan uitzoeken. Hij kan hier zomaar een tijd mee bezig zijn en dat scheelt een stuk in de hoogte van de rekening.

Hoe is het prijskaartje bij een lekke airco samengesteld

Hoeveel jij betaalt om een lekke airco te laten repareren hangt helemaal af van een aantal keuzes die jij maakt wanneer je een monteur inschakelt. We hebben die keuzes voor je op een rijtje gezet.

  • Keuze 1: Is er sprake van garantie. Begint jouw airco al te lekken tijdens de garantieperiode, dan zal je hier doorgaans niet voor hoeven bij te betalen omdat het waarschijnlijk om een fabricagefout gaat. In dat geval zal de leverancier een monteur moeten sturen die het lekkende onderdeel kosteloos vervangt.
  • Keuze 2: Heb je een onderhoudscontract. Wanneer je een onderhoudscontract hebt hoef je doorgaans niet de volle mep te betalen wanneer je airco lekt. Bij veel contracten zitten kleine reparaties zoals een lekke airco bij de prijs inbegrepen.

Praktische bespaartips

  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

De snelste manier om te besparen in het geval van een lekkende airco is door offertes voor de reparatie op te vragen. Met één muisklik op onderstaande button vraag jij vrijblijvend meerdere offertes op waar jij je voordeel mee kan doen. Je voordeel kan oplopen tot wel 40 procent.

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Houd het koel deze zomer: de aircoprijzen anno 2021

Iedere zomer merk je dat het warmer begint te worden. Ieder jaar

Rijden in een koele en bovenal lekker ruikende auto

De airco in je auto heeft een tijdje stil gelegen, aangezien de

Alles wat je moet weten over het STEK-keurmerk

Er bestaan in de verschillende branches een hoop keurmerken, waaronder het STEK-keurmerk.