Er bestaan in de verschillende branches een hoop keurmerken, waaronder het STEK-keurmerk. Bedrijven die in het bezit zijn van een STEK-keurmerk staan voor kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid, maar hier komen nog meer voordelen bij kijken. Wil je meer weten over het behalen van STEK-keurmerk, de eisen en dergelijke. In de tekst hieronder kom je te weten wat het STEK-keurmerk precies is en wat er allemaal komt kijken bij het behalen en het bezitten van een STEK-keurmerk.
Wat is het STEK-keurmerk?
Het STEK-keurmerk, ook wel het keurmerk voor de koeltechnische sector genoemd, is het kwaliteitskeurmerk van de Stichting Emissiepreventie Koudetechniek. Bedrijven kunnen een STEK-keurmerk behalen door aan bepaalde eisen te voldoen, vooral op grond van energetische kenmerken, duurzaamheid, kennis, veiligheid en kwaliteit. Bedrijven in de koel-, klimaat- en warmtepompsector worden flink gestimuleerd door het behalen van een STEK-keurmerk.
Wie is STEK?
STEK staat voor de Stichting Emissiepreventie Koudetechniek en bestaat al sinds 1992. STEK houdt zich voornamelijk bezig met het stimuleren van veiligheid, duurzaamheid en kwaliteit in de industrie van koeling, klimaat en warmtepompen. STEK blijft rekening houden met de steeds veranderende wet- en regelgeving als het gaat om ozonlaag afbrekende stoffen en gefluoreerde broeikasgassen. In samenwerking met keuringsinstanties certificeert STEK bedrijven. De beoordeling moet om de 2 jaar worden uitgevoerd door keuringsinstanties die onafhankelijk zijn.
Voor wie bedoeld?
Het STEK-keurmerk is speciaal bedoeld voor voornamelijk monteurs en bedrijven in de koeltechnische branche. Eindgebruikers, maar ook concurrenten, kunnen zo duidelijk nagaan waar het bedrijf of de monteur voor staat: duurzaamheid, superieur kwaliteit en een veilige werkwijze. Het herkennen van een goede monteur of een goed bedrijf wordt door het bezitten van een STEK-keurmerk vele malen gemakkelijker. Bedrijven en monteurs pronken graag met het STEK-logo op hun website, hun visitekaartjes en ander promotiemateriaal. Het STEK-keurkerk straalt namelijk betrouwbaarheid uit bij de eindgebruiker.
Voordelen van een STEK-keurmerk
Voor bedrijven in de koelinstallatiebranche is het behalen van een STEK-keurmerk van groot belang. Een bedrijf kan zich namelijk onderscheiden van andere concurrenten op gebied van onder andere veiligheid en duurzaamheid. De meest belangrijke voordelen van het behalen van de STEK-certificering zijn:
- De bescherming van de veiligheid van het personeel.
- Koudemiddelemissies voorkomen op het gebied van duurzaamheid.
- Optimaal documentbeheer en inspecties van installaties.
- Het verbeteren van de interactie met klanten vanwege extra betrouwbaarheid.
- Wordt beschouwd als teken dat bedrijven aan de wetgeving voldoen.
- De expertise in de koelinstallatie wordt duidelijk bewezen.
- Bedrijven met een STEK-keurmerk zijn milieuvriendelijk en focussen op duurzaamheid.
- Ondernemingen met een STEK-certificaat bieden topkwaliteit.
Doel van STEK
De Stichting Emissiepreventie Koudetechniek verstrekt certificate naan ondernemingen die kunnen bewijzen dat ze topkwaliteit leveren en werken op een veilige en duurzame manier. Daar komt nog bij dat er hoge eisen gesteld worden aan zowel de opleiding van de medewerkers als de competenties, maar ook aan de werkvoorschriften die gehanteerd moeten worden, gereedschappen die gebruikt worden, het onderhoud van apparatuur en dergelijke. Voor STEK is het belangrijk dat het bedrijf, oftewel ondernemers en medewerkers, zich bewust worden van zowel de mogelijkheden als de beperkingen als het gaat om de net genoemde zaken. Nog een doel is om emissies in de koudesector terug te dringen en te vermijden.
De certificering
We kunnen een onderscheid maken in de certificeringen vanuit STEK. Zowel het bedrijf als de medewerkers moeten getoetst worden. Het gaat om:
- Bedrijfscertificeringen: Om een STEK-keurmerk te behalen moet een bedrijf aan één of meer wettelijke eisen voldoen in de koelinstallatiebranche. Bedrijven met een STEK-certificaat kunnen topkwaliteit leveren en staan aantoonbaar voor veiligheid en duurzaamheid.
- Persoonscertificering: De medewerkers van bedrijven op gebied van koelinstallaties moeten ook aan bepaalde eisen voldoen volgens de wet. Zowel eindgebruikers, installateurs als vakmensen kunnen door de certificering onderscheid maken tussen de verschillende mogelijkheden.
Verplicht of niet?
Monteurs en specialisten in de koeltechnische sector zijn verplicht om een STEK-certificaat te behalen. Dit moet elke 2 jaar opnieuw worden gedaan. Specialisten in deze branche die aan koel- en klimaatinstallaties werken die mogelijk gefluoreerde broeikasgassen of gereguleerde stoffen vrijgeven. Klanten die op zoek zijn naar een gerenommeerde specialist in deze sector kunnen aan de hand van het keurmerk nagaan of het om een betrouwbare specialist gaat die kennis en ervaring heeft in de koel-, klimaat- en warmtepompindustrie.
STEK-keurmerk behalen
Om een STEK-keurmerk te behalen, moeten bedrijven beschikken over een persoonlijk certificaat voor koelinstallatie categorie 1 of 2. Om het keurmerk te behalen dient getoetst te worden op vaardigheden en kennis. Na een aantal dagen van de certificering wordt het certificaat opgestuurd.
Vereisten STEK-keurmerk behalen
Bedrijven en monteurs die een STEK-keurmerk willen behalen dienen aan bepaalde eisen te voldoen. Bedrijven in de koeltechnische industrie dienen bijvoorbeeld een opleiding F-gassen te hebben gevolgd en succesvol te hebben afgerond om als STEK erkend te kunnen worden. Bedrijven en monteurs die een aanvraag indienen om een STEK-keurmerk te behalen moeten zich tweemaal per jaar laten toetsen door een onafhankelijke certificerende instanties.