Informatie en advies over airconditioning
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

keurmerken en garanties airco

Airco’s zijn in Nederland in opmars. Dat komt doordat je er veel meer mee kunt dan alleen een warme ruimte koelen. Met een airco kun je in de winter ook verwarmen, kun je de luchtvochtigheid regelen en kun je de ventilatie bevorderen. Om die redenen is een airco dus al lang niet meer alleen in de zomer handig, maar kun je hem het gehele jaar in principe gebruiken. Als jij dit van plan bent, dan is het verstandig om aandacht te besteden aan de kwaliteit van je airco. Dat doe je door de keurmerken en de garanties te controleren. Hier lees je over waar je dan exact op moet letten.

De keurmerken

Omdat een airconditioner koelmiddel bevat, mag niet iedereen hier zomaar mee werken. Daarnaast zijn er Europese wetgevingen wat betreft airconditioners wat betekent dat deze in Nederland niet meer zonder warmtepomp mogen worden verkocht. Er zijn dus nogal wat regels omtrent de productie en de plaatsing van een airconditioner. Als je zeker wilt weten dat jouw model aan alle wettelijke eisen voldoet en dat de installateur bevoegd is, dan kun je naar de volgende keurmerken en certificeringen op zoek gaan.

  • Het STEK-logo: zoek bij het kiezen van een installateur naar het STEK-logo. Om met koelwater te mogen werken moet een monteur een STEK-certificaat hebben behaald. Dit geldt zowel voor de installatie als voor het onderhouden van de airco. STEK staat voor Stichting Emissiepreventie Koudetechniek en bedrijven worden hier jaarlijks op geauditeerd.
  • Het NVKL-logo: de NVKL is de brancheorganisatie voor koudetechniek en luchtbehandeling. Monteurs die erkend zijn door deze organisatie staan voor kwaliteit, professionaliteit en duurzaamheid. Dit lidmaatschap zoek je dus in installatiebedrijven zodat je zeker weet dat je met een specialist te maken krijgt.
  • De certificering STEK/F gassen: met deze certificatie kan een bedrijf aantonen dat het werkt volgens de Europese, nationale en internationale wetgevingen.
  • VCA-certificaat: met een VCA-certificaat voor het installeren en onderhouden van klimaatbeheersingssystemen kan een bedrijf bewijzen dat ze veilig en duurzaam te werk gaan.
  • Het EPDB-keurmerk: de energiezuinigheid van een airconditioner zelf kun je controleren door te kijken naar het EPDB-keurmerk. Dit is misschien beter bekend als het energielabel. Hoe zuiniger de airconditioner, hoe minder energiekosten je hebt en hoe beter je bent voor het milieu.

De garanties

Vervolgens is het natuurlijk ook wenselijk dat jouw airconditioner goede garantievoorwaarden heeft. Als er toch iets aan de airconditioner mankeert dat niet door jou veroorzaakt is, kun je deze dan gratis laten repareren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de productgarantie en de garantie op de installatie.

  • Productgarantie: je hebt op alle airconditioners recht op 2 jaar garantie en sommige A-merken geven je zelfs 5 jaar. Sommige installateurs geven je de mogelijkheid om voor een bepaald bedrag extra een garantie over de onderdelen af te sluiten. Mocht er dan in de periode na de installatie een onderdeel vervangen moeten worden, dan betaal je daar alleen de arbeidskosten voor.
  • Garantie op de installatie: de meeste bedrijven geven je ook een garantie op de installatiewerkzaamheden die ze hebben verricht. Meestal is dit voor een periode van 1 jaar. Als er dan bijvoorbeeld koelmiddel legt of als er condensatie ontstaat, dan zal het installatiebedrijf dit gratis komen verhelpen.

Zet de garantie niet op het spel

Valt jouw apparaat nog onder de garantie en besluit je er zelf mee te gaan knoeien, dan is er altijd de kans dat je garantie vervalt. Je mag zelf de filters verwijderen en reinigen, en het is verstandig om dit elke 3 maanden te doen, maar verder moet je het onderhoud en de reparaties aan erkende monteurs overlaten. Doe je dit niet, dan is dit niet alleen gevaarlijk, maar ben je vaak ook je garantie kwijt. Een reparatie kan dan ineens erg duur uitpakken.

Andere indicators van kwaliteit

Behalve de certificeringen en de garanties kun je ook op een aantal andere manieren een garantie krijgen van de kwaliteit van een airconditioner. Zoek daarom naar de volgende informatie.

  • Klantenrecensies: de beste manier om echt wat te weten te komen over een airconditioner is door de klantenrecensies door te nemen. Natuurlijk zal iemand altijd veel liever klagen dan goed spreken over een apparaat, maar de manier waarop deze klachten door het bedrijf in kwestie worden opgelost is goud waard. Vaker wel dan niet zullen klachten ongegrond zijn of zullen ze voortkomen uit een misverstand. Probeert een bedrijf dit netjes recht te zetten, dan geeft dit aan dat ze om hun werk geven en dat ze belang hechten aan tevreden klanten.
  • Hoor en wederhoor: ken je iemand die recentelijk een airco heeft laten installeren en die erg tevreden is over het apparaat en de service? Dan is dit uitstekende informatie om te gebruiken bij het kiezen van je airco en installatiebedrijf. Wie kan je nu beter inlichten over hoe het is om met een bepaald bedrijf te werken dan iemand die dit ook daadwerkelijk gedaan heeft.

Vergelijk offertes

Is het tijd om je te verdiepen in de mogelijkheden die je hebt als je een airconditioner wilt aanschaffen? Dan kun je hier alvast een aantal vrijblijvende offertes opvragen bij plaatselijke bedrijven. Zo weet je exact wat je financieel te wachten staat en kun je beginnen met een grondig marktonderzoek.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Geen pijn meer bij het gebruik van een airco

Een airco is iets wat steeds meer mensen in hun woning zullen

airco inclusief montage

Steeds meer mensen in Nederland hebben een airco voor warme zomerdagen

De laatste jaren is het duidelijk geworden dat het in Nederland steeds

7x Tips airco kopen

Het aanschaffen van een nieuwe airco heeft meer voeten in de aarde