De zomers in ons land worden behoorlijk beïnvloed door de klimaatveranderingen. Het wordt steeds warmer in de zomer en één of twee hittegolven in een jaar zijn meer regel dan uitzondering geworden. Onze huizen zijn niet berekend op die warmte. De meeste mensen wonen in een zogeheten doorzon woning met grote ramen die de hele dag door zon opvangen. Je woning wordt daardoor onaangenaam warm in de zomermaanden en die warmte raak je niet zomaar kwijt. Veel mensen stappen daarom over op de aanschaf van een airco installatie in hun huis. Rondom een airco bestaan nogal wat vooroordelen en twijfels. Een van die zaken is het energieverbruik van een airco. Graag scheppen we wat duidelijkheid in deze zaak.
Wat zijn de kosten van het energieverbruik van een airco installatie
Om te kijken naar de kosten van het energieverbruik van een airco installatie zal je allereerst moeten kijken of je een airco wel zonder aanpassingen in je meterkast in gebruik kan nemen. Je moet daarvoor kijken naar het aantal ampère wat op een groep past. Op een groep van 16 ampère, het normaal gemiddelde van een meterkast, kan 3680 Watt worden aangesloten wat tegelijk draait. Het gaat dus niet om het apparaat op zich maar om de hoeveelheid apparaten die tegelijk aanstaan.Een gemiddelde airco heeft een verbruik van 2200 Watt. Dit houdt in dat deze prima op een normale groep in je meterkast kan worden aangesloten zonder dat er extra groepen moeten worden bijgebouwd. Alleen wanneer je heel veel zware apparatuur in je huis hebt zitten die op dezelfde groep zit aangesloten en die de hele dag door aanstaat zal je een extra groep moeten laten plaatsen in je meterkast.
Als je een airco wil laten aansluiten van 2200 Watt zegt dit veel over de kosten die je moet maken om een airco te laten draaien. Daarbij moet je er van uit gaan dat een airco niet dag en nacht draait om je huis koel te houden. Wanneer je jouw deuren en ramen gewoon gesloten houdt in de zomermaanden kan je volstaan met een korte periode van een paar uur op het moment dat het op het heetst van de dag is. Van 11:00 tot 15:00 is de tijd die veel gezinnen aanhouden om de airco aan te zetten. We zullen met je bekijken wat het verbruik van je airco zal zijn op die tijden en wat de kosten zijn die daarbij horen. We laten er een berekening op los. Allereerst wordt er altijd gesproken over en Watt en een kilowatt. Dit komt overeen met een gram en een kilogram. Eén kilowatt is dus 1000 watt. Een apparaat wat 2200 watt gebruikt komt overeen met 2,2 kilowattuur. Nu kan je er de prijs van je energiebedrijf op gaan loslaten. Je airco staat gemiddeld 4 uur per dag aan. 4 uur maal 2,2 kilowattuur is 8,8 kilowattuur. De gemiddelde prijs van een kilowattuur is 0,23 euro. Dit houdt in dat jouw airco op een dag 8,8 maal 0,23 euro verbruikt. Totaal kom je dan uit op een bedrag van 2,02 euro. Dit bedrag is aardig te overzien. Wanneer je dit gaat vergelijken met een ventilator die net zoveel verbruikt kom je al snel tot de conclusie dat je een ventilator veel langer moet laten aanstaan voor hetzelfde resultaat. Een ventilator is dus duurder in het verbruik dan een airco wanneer je het zo beschouwt.
Je kunt er ook voor kiezen om je airco op je zonnepanelen aan te sluiten.
Hoe is het prijskaartje van het verbruik van een airco opgebouwd
Hoeveel jij betaalt voor het verbruik van je airco bepaal je zelf aan de hand van een aantal keuzes die je maakt bij de aanschaf. We hebben die keuzes voor je op een rijtje gezet.
- Keuze 1: Hoeveel vermogen levert jouw airco. Een airco met een hoog vermogen zal wellicht iets meer energie kosten dan een airco met een laag vermogen. Een airco met een hoog vermogen zal echter in de meeste gevallen korter aan moeten staan waardoor het effect van energiekosten teniet wordt gedaan.
- Keuze 2: Wat zijn de kosten die je energiebedrijf aan jou berekent. Wanneer je zwaardere apparatuur aanschaft is het wellicht een goed idee om eens te kijken hoeveel je energiebedrijf per kilowattuur aan jou berekent. Wellicht valt hier met een overstap op te besparen.
- Keuze 3: Wat is het energielabel van jouw airco. Elektronische apparatuur is tegenwoordig altijd voorzien van een energielabel. Zo ook een airco. Voordat je een airco aanschaft is het dan ook altijd goed om hier naar te kijken.
Praktische bespaartips
- Vraag offertes op.
Offertes opvragen
De snelste manier om te besparen op de aanschaf van je airco is door offertes op te vragen. Met één muisklik op onderstaande button vraag jij vrijblijvend meerdere offertes op waar jij je voordeel mee kan doen. Je voordeel kan oplopen tot wel 30 procent.