Wie een paar zomers heeft meegemaakt in ons land weet wat ze bedoelen wanneer er wordt gesproken over klimaatveranderingen. De zomers worden steeds warmer en de gevolgen van de klimaatveranderingen worden dan ook steeds zichtbaarder. Veel mensen kiezen dan ook voor de aanschaf van een airco installatie om die warme zomers het hoofd te kunnen bieden. Zo’n airco is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Er zijn immers nogal wat discussiepunten over het gebruik van een airco. Eén van die punten is het feit dat er chemicaliën worden gebruikt om een airco mee te vullen. De airco vloeistof komt niet zomaar je huis binnen, maar het feit alleen al dat er zeer milieuonvriendelijke stoffen in een reservoir van een airco zitten is voor veel mensen een reden om een airco uit hun huis te weren.
Wat is het verschil tussen een reguliere airco vulling en een biologische airco vulling
Airco’s bestaan al heel wat jaren. In het verleden werd er gebruik gemaakt van een airco vulling op basis van Freon. Dit materiaal is op basis van CFK wat je ook in spuitbussen aantreft als drijfgas. Het is een middel wat uiterst schadelijk voor het milieu is. Het is immers iets wat in je airco wordt gegoten maar wat bij het verversen van de vulling van je airco wordt afgevoerd en uiteindelijk in het milieu terecht komt. Freon is een materiaal wat vanwege de toxische eigenschappen sinds januari 2001 op de lijst
van verboden middelen staat om voor huishoudelijke zaken te worden gebruikt. De apparaten die na 2001 zijn geproduceerd werken dus allemaal op een andere airco vulling.
De volgende stap na Freon was HCFK. Dit staat voor Hydro Chloorfluorkoolwaterstof. Dit middel was iets minder schadelijk voor het milieu maar werd toch in 2002 verboden vanwege de schadelijke eigenschappen hiervan. Vandaag de dag wordt er gebruik gemaakt van zogeheten HFK. Dit is een middel op basis van gehalogeneerde fluorkoolwaterstof. Het is een middel waar het chloor uit is gehaald waardoor er minder schadelijke stoffen vrijkomen wanneer het middel in het milieu terecht komt. Helemaal goed voor het milieu zijn deze stoffen echter niet. Het blijven chemicaliën die niet zomaar worden afgebroken wanneer ze in het milieu terechtkomen. Vandaag de dag neemt de vraag naar biologische stoffen die goed door het milieu kunnen worden afgebroken toe. Dit was de reden waarom er een nieuwe airco vulling op de markt is gebracht die hetzelfde resultaat heeft als HFK maar niet schadelijk is voor het milieu en voor de volksgezondheid. Het koelmiddel R290 is een middel wat geen schadelijke stoffen meer bevat en wat bovendien reukloos is. Eveneens is R290 niet explosief, niet brandbaar en ook niet giftig. Wat het wel is; R290 is een ecologisch middel wat je met een gerust hart kan gebruiken in je airco installatie.
Is jouw airco geschikt voor R290
Om te weten of jouw airco geschikt is voor R290 zal je moeten kijken naar een aantal zaken. Allereerst zal je moeten kijken naar het bouwjaar. Het kan zo zijn dat jouw airco de ingrediënten van HFK nodig heeft om goed te functioneren
. In dat geval zal er weinig anders op zitten dan gebruik te maken van R410A, R134A of R407C. De monteur die het onderhoud van jouw airco verzorgt zal je hier alles over kunnen vertellen. Je kan ook de handleiding van je airco raadplegen bij dit soort vragen.
Je airco laten bijvullen met R290
Is jouw airco geschikt voor R290, dan kan je ervoor kiezen bij de eerstvolgende grote onderhoudsbeurt om dit middel in het reservoir van je airco te laten vullen. Een grote onderhoudsbeurt dient eens in de twee jaar plaats te vinden.
- Keuze 1: Een onderhoudsbeurt in een onderhoudscontract. Je kan ervoor kiezen om een onderhoudscontract af te sluiten bij de aanschaf van een airco. In dat geval komt er ieder jaar automatisch een monteur bij je langs die jouw airco onderhoudt. Eens in de twee jaar zal de monteur in dat geval je airco vullen. Je kan dan vragen naar de mogelijkheid van vullen met R290. De kosten bedragen in zo’n geval tussen 100 en 150 euro per jaar.
- Keuze 2: Een onderhoudsbeurt op afroep. Je zou ook kunnen kiezen voor een losse grote onderhoudsbeurt. Eens in de twee jaar moet dit toch al plaats vinden. Bij een dergelijke onderhoudsbeurt wordt je airco gevuld en gevacumeerd. De kosten van een dergelijke beurt liggen tussen de 155 en 210 euro per keer.
Praktische bespaartips
- Vraag offertes op.
Offertes opvragen
De snelste manier om te besparen op het onderhoud van je airco installatie is door offertes op te vragen. Met één muisklik op onderstaande button vraag je vrijblijvend meerdere offertes op waar jij je voordeel mee kan doen. Je voordeel kan oplopen tot wel 40 procent en is dus absoluut de moeite waard.