Informatie en advies over airconditioning
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Net als bij alle grote aankopen het geval is, is het nooit goed om een airco overhaast aan te schaffen. Een goede split airco kost toch al gauw €1500 inclusief installatie en dat is niet een bedrag waarmee je je kunt veroorloven om fouten te maken. Het is dus altijd goed om wat onderzoek te doen, om de beste leverancier uit te kiezen en het beste onderhoudscontract te nemen. Het onderstaande stappenplan kan je helpen bij het plannen van deze belangrijke aankoop.

Stap 1: de airco kiezen

Het uitkiezen van de airconditioning is één van de belangrijkste stappen die je zal zetten. Je moet dan bepalen welk merk je kiest, of je een vaste- of een mobiele airconditioner wilt, waar je deze wilt monteren en hoeveel kracht deze moet hebben.

  • Kies het merk: er zijn airco’s van A-merken en B-merken. Onder A-merken worden onder andere Whirlpool, LG, Samsung en Panasonic verstaan. Onder de B-merken vallen de airco’s van Everglade, Beco, Tectro en de bouwmarkten. A-merken zijn duurder, maar van betere kwaliteit. Daarnaast hebben deze vaak een betere garantieregeling en een langere levensduur.
  • Vast of mobiel: een mobiele airconditioner kun je verplaatsen. Zo lang je ergens hebt waar je de afvoerpijp in kwijt kunt en waar een stopcontact in de buurt is, heb je volledige vrijheid wat betreft de plaatsing. Mobiele airco’s maken soms wat meer geluid. Vaste airco’s kun je niet verplaatsen. In deze groep heb je verschillende modellen.
  • De bevestigingsplaats: bij vaste airco’s wordt onderscheid gemaakt tussen apparaten die je aan de muur hangt, aan het raam of die uit twee componenten bestaat. De eerste twee spreken voor zichzelf, maar een split-airco heeft zowel een buiten- als een binnenunit. Hierdoor heb je minder geluidsoverlast, wordt het water netjes afgevoerd en zal de binnenunit wat kleiner en discreter zijn.
  • De capaciteit: de airco moet natuurlijk wel genoeg capaciteit hebben om de temperatuur van de gehele ruimte waar hij aanwezig is te controleren. Een airco van 2,5 kW heeft een capaciteit van 70 kubieke meter. Met een airconditioner van 7 kW kun je 240 kubieke meter koelen en verwarmen.

Stap 2: de leverancier of installateur kiezen

Nu je weet welke airco je aan wilt schaffen is het tijd om te beslissen door wie je deze wilt laten installeren. Je kunt simpelweg een leverancier kiezen en deze alles laten uitvoeren, of je kunt de airco los kopen en zelf een installateur inschakelen. Hoe dan ook, om met koelstof te werken moet dit een vakman zijn die het STEK-certificaat heeft behaald. De leverancier of installateur kies je het beste door grondig marktonderzoek te doen. Hier kun je het onderstaande stappenplan voor gebruiken.

  • Zoek 6 bedrijven in je omgeving uit die de klus voor je zouden kunnen doen.
  • Benader deze bedrijven en vraag om een offerte.
  • Verzamel alle offertes en controleer of deze compleet zijn. Vergeet niet te kijken of de prijzen kloppen en of hier extra uitgaven zoals voorrijkosten al bij zijn inbegrepen. Zorg ervoor dat je zeker weet dat je later niet voor verrassingen komt te staan.
  • Vergelijk de offertes en neem hierbij alles in overweging, niet alleen de prijs. Kijk naar de nazorg, de garantieregeling, de kwaliteit van de service en de materialen en de betrouwbaarheid van de vakman.
  • Kies de beste kandidaat. Dit is niet per sé het goedkoopste aanbod, maar het aanbod waarbij voor een goede prijs de beste diensten worden verleend.

Stap 3: de voorbereiding

Wat betreft de voorbereiding heb je een paar dingen te doen.

  • Opruimen: je kunt de kamer opruimen, de muren bereikbaar maken en persoonlijke en waardevolle spullen uit het zicht leggen.
  • Boodschappen: schaf wat extra thee, koffie en koekjes aan zodat je dit aan de installateurs kan geven.
  • Anderen informeren: het is ook netjes als je de buren op de hoogte brengt van de plannen. Ook al zullen de werkzaamheden niet lang in beslag nemen, er is altijd een kans dat het overlast veroorzaakt.
  • Vrij nemen: vergeet niet een halve- of een hele dag vrij te nemen. Omdat de werkzaamheden binnen gebeuren moet er iemand constant aanwezig zijn.

Stap 4: de installatie

Op de dag van de installatie kun je eigenlijk alleen maar afwachten. Je geeft de werkers wat te drinken en te eten, je kunt eventueel helpen met opruimen en verder aanwezig zijn voor vragen en problemen. Nadat de werkzaamheden zijn afgerond zijn er wel wat punten die je het beste met de installateurs bespreekt voordat ze weggaan.

  • Vraag om een korte demonstratie van hoe de airco werkt. Zo kun je direct inspecteren of alles naar wens en duidelijk is.
  • Vraag naar de garantieregeling van de airco.
  • Vraag naar hoeveel onderhoud het apparaat nodig heeft. Wat kun je zelf doen en waar moet je een specialist voor inschakelen?
  • Vraag naar de mogelijkheden om een onderhoudscontract af te sluiten als je tevreden bent over de diensten van het bedrijf in kwestie.

Stap 5: de airco gebruiken

Nu alles is afgerond kun je gebruik gaan maken van je airco. Je hebt er het hele jaar door wat aan, want een airco is erg zuinig en kan koelen en verwarmen. Daarnaast kun je hem gebruiken om problemen met ventilatie op te lossen en om de luchtvochtigheid te controleren. Zorg er wel voor dat je het apparaat goed onderhoudt. Doe je dit, dan kun je er zeker 15 jaar lang plezier van hebben.

Vergelijk offertes

Als jij overweegt een airco te nemen, dan kun je hier alvast vrijblijvend een aantal offertes opvragen. Deze kunnen je helpen bij het maken van een beslissing en je kunt ze toevoegen aan je marktonderzoek.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Alles wat je moet weten over het STEK-keurmerk

Er bestaan in de verschillende branches een hoop keurmerken, waaronder het STEK-keurmerk.

Houd het koel deze zomer: de aircoprijzen anno 2021

Iedere zomer merk je dat het warmer begint te worden. Ieder jaar

Beste mobiele airco voor in huis

Wat zijn de beste mobiele airco’s? Ontdek het in dit artikel! Beste