De laatste jaren is het duidelijk geworden dat het in Nederland steeds vaker in de zomer tropisch heet kan worden. De distribiteurs van airco’s zien hierdoor hun verkoopcijfers stijgen. Uit onderzoek van de voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal bleek dat maar liefst een op de vijf Nederlandse huishoudens al een of meerdere airco’s in huis heeft. Is dit echter de oplossing om het in de zomer koel te houden?
Welke airco’s in trek?
Twintig procent van alle Nederlanders heeft dus een airconditioningssysteem in huis. Meer dan de helft van de airco gebruikers maakt gebruik van een mobiele airco. De naam zegt het al: dit is een redelijk goedkope en te verplaatsen airco. De rest van de gebruikers hebben een split unit geïnstalleerd: zowel twee units worden gevonden als ook multi split systemen met meerdere units. Het bezit van een airco stijgt binnen Nederland, maar toch zijn er ook mensen die andere maatregelen nemen tegen de zomerse temperaturen.
Top tien van mobiele airco’s 2021
Als je van plan bent om de volgende hittegolf het hoofd te bieden door aanschaf van een airco, dan lees onderstaande top tien door voor de beste mobiele airco’s van dit moment:
- Inventum AC701
- DeLonghi PAC CN93 ECO
- Inventum AC905W
- Inventum AC901
- Fuave ACB07K01
- DeLonghi PAC N90 ECO Silent
- Fuave ACB09K01
- AEG AXP26U338BW
- DeLonghi PAC EL98 Eco
- Aspen Extra
Is een airco of ventilator beter?
Voor mensen, die geen airco willen aanschaffen, blijft de ventilator nog altijd de beste optie. In 57 procent van alle Nederlandse huishoudens zorgt een ventilator nog voor verkoeling. Bovendien wil dertien procent van alle onderzochte mensen de komende zomer een extra ventilator aanschaffen om de hitte het hoofd te kunnen bieden. De aanschafprijzen van ventilators zijn uiteraard lager dan die van een airco en deze gebruikt ook minder stroom. Het grootste verschil tussen een airco en een ventilator zit hem echter in de werking. Een airco verlaagt de temperatuur en de vochtigheidsgraad van de lucht, terwijl een ventilator een luchtverplaatsing bewerkstelligd waardoor het lijkt of de omgevingstemperatuur zakt.
Anders een aircooler?
Er is nog een derde optie, namelijk de aircooler. Deze cooler lijkt op een airco, maar de werking is totaal anders. Een aircooler blaast gekoelde lucht uit, maar koelt een ruimte niet af. Dit apparaat heeft net als een ventilator effect op de gevoelstemperatuur. Het voordeel is dat dit apparaat meer verlichting bij warme dagen biedt dan een ventilator. Tevens is deze makkelijker te verplaatsen en heeft het geen afvoerslang zoals een mobiele airco.
Andere maatregelen in de zomer
Volgens een expert Energie van Milieu Centraal is het belangrijker om de hitte buiten de deur te houden. Hiermee voorkom je dat de airco aan hoeft of je voorkomt dat deze onnodig hard moet werken om het huis af te koelen. Mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om ook zonweringen aan de buitenkant van hun woningen te plaatsen of ze houden de ramen en gordijnen gedurende de dag potdicht.
Tips om in zomer koel te blijven
In bovenstaande alinea zie je dat er al een aantal zaken zijn, die jezelf kunt doen tijdens de zomerhitte. Hieronder volgen nog een aantal praktische tips om je hoofd koel te houden tijdens een hittegolf:
- Maak je eigen airco. Je hoeft geen dure airco aan te schaffen, als je het net zo goed zelf kunt fabriceren. Een ventilator en een bak ijs vormen al een airconditioningssysteem in het klein.
- Ramen, deuren en gordijnen dichthouden om de warmte buitenshuis te houden.
- Zet zo min mogelijk elektrische apparaten aan, want zij geven warmte af.
- Drink veel water en spray water over jezelf om oververhitting te voorkomen.
- Blijf gewoon eten, ondanks je verminderde eetlust. Eet dan lichtere maaltijden of kleinere porties, maar neem in ieder geval genoeg voedsel tot je.
- Leg voor een goede nachtrust je kussen en deken in een plastic zak in de vriezer.
Koel je pols en je nek.