Checklist airco kopen

Een airconditioner aanschaffen doe je niet zomaar. Je hebt een aantal beslissingen te maken wat betreft het merk, het type en de installateur. Daarom is het altijd verstandig om eerst goed bij een aantal dingen stil te staan voordat je een airco koopt. Je kunt onderstaande checklist gebruiken tijdens verschillende fases van de aankoop.

Een airconditioner kiezen

Er zijn een groot aantal verschillende airconditioners aanwezig. Deze kunnen elk het beste fungeren in verschillende situaties. Voordat je een installateur kiest, is het dus verstandig om even stil te staan bij het type airconditioner dat je nodig hebt. Zorg er wel voor dat deze voldoet aan de Europese richtlijnen. Hier mogen namelijk geen airconditioners meer verkocht worden zonder warmtepomp, maar buiten Europa heb je die nog wel veel. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen om tot een conclusie te komen.

 • Welk merk airco heb ik nodig: er zijn A-merken, B-merken en zelfs C-merken van airconditioners. Het verschil is wel dergelijk te merken in kwaliteit, prestaties en levensduur. Vraag jezelf daarom af hoe veel je de airco gaat gebruiken en hoe essentieel deze is in de ruimte. Daarmee kun je vervolgens bepalen of je een dure unit wilt aanschaffen of dat je aan een goedkoper en minder bekend merk voldoende hebt.
 • Welke functie moet de airco hebben: er zijn airconditioners die alleen koelen en verwarmen, maar er zijn andere typen die ook de ventilatie bevorderen en die de luchtvochtigheid op peil kunnen houden. Vraag jezelf dus af waarvoor je de airco nodig hebt.
 • Welk type airco heb ik nodig: er zijn een aantal verschillende soorten airconditioners en de keuze zal enigszins afhangen van de functie die je er al aan gegeven hebt. Zo kun je mobiele airconditioners kopen die je kunt verplaatsen. Er zijn airco’s die je in het raam kunt plaatsen, airco’s die aan de wand komen te hangen, airco’s die uit twee units bestaan en volledige airco-systemen.
 • Welke airco is het geworden: nu je het merk, de functie en het type hebt bepaald kun je gemakkelijk een airconditioner vinden die hierbij aansluit. Dit doe je online of bij een specialist voor airconditioning.
 • Is tweedehands een optie: een goed onderhouden airconditioner kan 15 jaar meegaan. Op de tweedehands markt vind je dan dus ook prima modellen waar je nog een flinke tijd mee kunt doen. Dit is natuurlijk veel goedkoper, maar vraag altijd naar de onderhoudsgeschiedenis en koop geen tweedehands airconditioner die nooit onderhouden is. Dit kun je zelf ook zien aan de staat van de filters.

Een installateur kiezen

Vervolgens kun je zelf de airconditioner aanschaffen en alleen een installateur aannemen om hem te plaatsen, maar je kunt ook een all-in pakket nemen bij een dealer. Wat je ook kiest, je zal een erkende installateur moeten vinden met een certificering om met koelstof te mogen werken. Dit doe je het beste volgens de onderstaande checklist.

 • Ga op zoek naar 6 installateurs of leveranciers met de juiste certificeringen in je omgeving.
 • Vraag bij deze 6 bedrijven een offerte op.
 • Verzamel de offertes en controleer of deze inhoudelijk kloppen. Vergeet niet te kijken of de volgende punten aan bod komen:
  • De totaalprijs en hoe deze tot stand is gekomen. Is de btw hier al bij gerekend?
  • De prijs van de materialen en van de arbeidskosten.
  • Een omschrijving van de klus die gedaan moet worden.
  • Eventuele extra kosten zoals voorrijkosten en toeslagen.
 • Vergelijk de offertes op bijvoorbeeld kwaliteit, prijs, service en beschikbaarheid.
 • Kies de beste kandidaat. Vaak is dit niet de goedkoopste leverancier of installateur, maar het bedrijf dat je het meeste waar geeft voor je geld.

Net voor de installatie

Als het goed is zal het bedrijf dat de installatie gaat doen een plan voorstellen waarin de datum en de tijd van de installatie is vastgesteld. Jij kunt een aantal dingen voorbereiden om dit zo spoedig mogelijk te laten verlopen.

 • Licht de buren in, omdat er mogelijk een paar uur overlast kan worden veroorzaakt.
 • Zorg ervoor dat er koffie en thee in huis is en een koekje voor de installateurs.
 • Schuif alle obstakels vast opzij zodat de vaklieden gemakkelijk toegang hebben tot de plaats waar de airco wordt geïnstalleerd.
 • Verwijder persoonlijke en waardevolle objecten uit het zicht.
 • Vraag eventueel een dag of een halve dag vrij zodat je bij de installatie aanwezig kunt zijn.

Tijdens de installatie

Als het installatiebedrijf eenmaal bezig is, kun je vrij weinig doen. De werkzaamheden zullen ongeveer een halve dag in beslag nemen, maar uiteraard is dit afhankelijk van het type airco dat je hebt gekozen. Er zijn enkele dingen die je kunt oppakken, zoals het aanbieden van koffie en thee en eventueel het opruimen tijdens en naderhand. Verder zal je het werk voornamelijk over moeten laten aan de specialisten.

Na de installatie

Nadat de airco is geïnstalleerd is het verstandig om nog even in het kort een aantal dingen met de installateurs te bespreken. Ze zijn er nu en het is veel gemakkelijker om dit face-to-face te doen dan via de telefoon.

 • Vraag om een korte uitleg hoe de airco werkt. Zo kun je direct zien of er problemen zijn of niet.
 • Vraag naar de garantie en de duur hiervan.
 • Vraag naar de onderhoudsprocedure en of je zelf de filters kunt wassen en/of uitzuigen.
 • Vraag naar een mogelijk periodiek onderhoudscontract en de bijbehorende prijzen.

Onderhoud na de installatie

Naar aanleiding van de antwoorden die je dan krijgt kun je overwegen de nazorg van je airconditioning door hetzelfde bedrijf te laten doen of om hier iemand anders voor in te schakelen. Onderhoud moet elk jaar gedaan worden door een gecertificeerde monteur. Alleen zo kun je de totale levensduur verwachten.

Vergelijk offertes

Hier kom je gemakkelijk in contact met een goede airconditioning leverancier, monteur, installateur of onderhoudsbedrijf. Klik op de link naar onze vergelijkingstool, volg alle stappen en je zal snel een aantal offertes ontvangen voor jouw specifieke klus.

Airco prijzen vergelijken

Omdat de prijzen niet altijd even duidelijk zijn is het verstandig om diverse offertes te vergelijken van lokale specialisten. Vul hieronder je postcode in, vervolgens het formulier en ontvang tot 6 offertes. Vergelijk de adviezen, de prijzen en kies de beste deal!