Informatie en advies over airconditioning
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

In Nederland maken we eigenlijk weinig gebruik van airconditioners. Dit is jammer, want met zo’n apparaat kun je veel meer dan alleen je ruimtes koelen bij warm weer. In Nederland mogen volgens de nieuwe Europese wetgeving alleen nog airco’s verkocht worden met een warmtepomp. Dit is een apparaat dat je ook in koelkasten aantreft. Je zal beneden zien dat een airco met zo’n warmtepomp een aantal voordelen heeft. Daarna worden de nadelen behandeld zodat je zelf kunt bepalen of een airco voor jou toegevoegde waarde heeft.

De voordelen

Het gebruik van airco’s in huis heeft een groot aantal voordelen. Hier zetten we er enkele voor je op een rijtje.

  • Koelen: uiteraard is een airco in eerste instantie bedoeld om te koelen. Of tenminste, in warme klimaten wordt het daar voornamelijk voor gebruikt. Het werkt met een thermostaat en het houdt op die manier de temperatuur in de kamer constant.
  • Verwarmen: je kunt met een airco ook je woning verwarmen. En omdat de apparaten voorzien zijn van een warmtepomp is dit ook een zeer zuinige manier van verwarmen. Met een airco kun je de temperatuur binnen dus constant koel en constant warm houden.
  • Ventileren: heb je last van condens in je huis of zijn er problemen met vocht? Dan kun je een airco gebruiken om de ventilatie te bevorderen. Er is een constante frisse toevoer van lucht, zonder dat je hier een raam voor open hoeft te zetten. Dit is niet alleen gezonder, maar ook beter voor de staat van je woning.
  • Luchtvochtigheid controleren: een airconditioner kan je helpen de luchtvochtigheid binnen op peil te houden. Hierdoor zal je je zelf beter voelen. Mensen met allergieën, astma, reuma of artritis zullen zich beter voelen in een woning met een goede luchtvochtigheid.
  • Zuinig: airconditioners met warmtepomp gebruiken weinig energie. Warmtepompen gebruiken namelijk de warmte uit de lucht buiten als bron en geen elektriciteit. Dit is niet alleen zuiniger, maar ook veel milieuvriendelijker.
  • Gemakkelijk te installeren: een mobiele airco, die je dus overal kunt neerzetten, installeer je zelf. Een airco die aan de muur of in het raam hangt kun je het beste laten installeren. Dit is meestal binnen een paar uurtjes gedaan en zonder al te veel breekwerk. Het enige dat naar buiten moet is de afvoerslang. Hier wordt een gat voor gemaakt en dit wordt altijd weer netjes afgewerkt.
  • Duurzaam: airco’s zijn dus veel milieuvriendelijker geworden dan voorheen. Een ander groot voordeel aan een airco is dat ze daarnaast ook vele jaren meegaan. Als je er goed voor zorgt dan kan je zeker 15 jaar met een goede unit doen. Dit betekent wel regelmatig onderhoud en het schoonhouden van de filters.

De nadelen

Er zijn natuurlijk ook een aantal nadelen verbonden aan airconditioners. Als deze voor jou zwaarder wegen dan de voordelen, dan is het geen goed idee om zo’n apparaat aan te schaffen. Je kunt het beste zelf een beoordeling maken door de onderstaande punten in overweging te nemen.

  • Duur: omdat airco’s nu alleen nog maar met warmtepompen verkocht mogen worden zijn ze vrij prijzig. Inclusief de plaatsing zal je voor een kwalitatieve split-unit airconditioner gemiddeld €1500 kwijt zijn. Dit is natuurlijk geen kleine investering in een land waar we maar een paar weken per jaar echt warm weer hebben.
  • Onderhoud nodig: om zo lang mogelijk van je airco gebruik te kunnen maken zal je deze moeten onderhouden. Gebruik je het apparaat elke dag, dan kun je zelf om de drie maanden de filters reinigen. Via een onderhoudscontract zal er op jaarbasis een monteur langskomen om je apparaat te onderhouden. Dit zijn natuurlijk extra uitgaven waar je misschien geen rekening mee had gehouden.
  • Klein temperatuurverschil: zoals je misschien wel kent van uit de auto, kun je een airco het beste instellen met een klein temperatuurverschil. Meestal wordt er dan 5 graden aangehouden. In de zomer moet je je dus afvragen wat de hoogst behaaglijke temperatuur is en bijvoorbeeld binnen 23 graden aannemen. Zet je de instellingen te laag, dan kan deze de vraag niet aan en moet het constant heel hard werken om een temperatuur te proberen te realiseren die het niet kan bereiken.
  • Luidruchtig: tegenwoordig worden airco’s gemaakt die veel minder geluidsoverlast produceren dan de oudere modellen. Vooral als je voor een split-unit kiest zal je zien dat deze bijzonder stil zijn. Echter, een airco maakt altijd geluid en mobiele en enkele modellen zijn luidruchtiger. Dit is zeker een punt om te overwegen als je een airco in je slaapkamer wilt hangen, bijvoorbeeld.
  • Onwel gevoel: als de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten te groot zijn kun je je hier onwel van voelen. Stel de airco daarom nooit te koel in. Het is niet mogelijk om ziek te worden van een airco, maar deze verschillen zijn niet goed voor je algemene gesteldheid. Daarnaast zal de lucht gaan stromen als het buiten warm is en binnen koud.
  • Minder efficiënt: als laatste kun je een airco gebruiken om de ruimte koel te houden, maar als het buiten koud is, dan is een airconditioning niet genoeg om je woning te verwarmen. Je kunt het gebruiken als verwarming in één ruimte of je kunt het gebruiken als ondersteuning van de verwarming, maar als hoofdverwarming is het niet efficiënt genoeg en waarschijnlijk ook te duur.

Vergelijk offertes

Wil jij ook een airco aanschaffen? Hier vind je een tool waarmee je een aantal offertes kunt opvragen bij regionale bedrijven. Deze offertes voeg je toe aan je vergelijking en marktonderzoek, zodat je zeker weet dat je de beste deal ontvangt.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Beste mobiele airco voor in huis

Wat zijn de beste mobiele airco’s? Ontdek het in dit artikel! Beste

raamafdichting mobiele airco

Tips om een geschikte airco te kopen

Een airco gedurende de zomermaanden is haast geen luxe meer. De warme

Alles wat je moet weten over het STEK-keurmerk

Er bestaan in de verschillende branches een hoop keurmerken, waaronder het STEK-keurmerk.